Natascha Hoefhamer
Natascha Hoefhamer Foto: Wiek van Lieshout

Rolstoeltennisster Natascha Hoefkamer serveert voor breakpoint

Human Interest Human Interest Sport 191 keer gelezen

SCHIJNDEL | Natascha Hoefhamer is de naam, de nummer zeven van Nederland als rolstoeltennisster. Ondanks de diagnose CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) en een hernia tennist en traint ze veel om de top te bereiken. “Dat ik in een rolstoel terechtkwam maakt mij geen ander mens, ik ben nog steeds dezelfde Natascha.” 

Door: Cis van Pinxteren

Door de zilveren medaille te winnen voor het dubbelspel bij het NK rolstoeltennis beleefde Natascha haar beste tennisjaar ooit. Ze behaalde daarnaast haar hoogste ranking ooit, ze is de zevende rolstoeltennisster van Nederland. Hoefhamer: “Ik heb er zo een enorme boost van gekregen om het de komende jaren beter te doen. Tennis is mijn grootste uitlaatklep waar ik veel energie uithaal. Als ik sport dan vergeet ik m’n handicap. Hoe klein de lichtpuntjes zijn in het leven, als je die vindt dan maak je er wat van.” Natascha wil in 2023 internationale toernooien gaan spelen en terugkeren in de mondiale top-100, als ze dat tenminste kan bekostigen. 

Geen ander mens
Met onder meer de reis-, trainers-, materiaalkosten en inschrijfgeld bij elkaar betaalt Natascha veel geld voor haar hobby. “Je hele team rondom je heen moet je zelf betalen. Sinds 2018 ben ik van Limburg verhuist naar Schijndel. Ik zoek nog naar sponsors.” De rolstoeltennisser wil graag een wederdienst doen voor bedrijven, kan grafisch vormgeven en staat open om andere diensten te verlenen. “Ik sta ervoor open om een uithangbord voor een bedrijf te zijn. Alles wordt duurder maar ik wil blijven tennissen. Het is al bijna een sport voor me geworden om te leven van een Wajong-uitkering in deze tijden van crisis.” Ze wil proberen een nieuw wereldrecord neer te zetten voor het goede doel om geld in te zamelen voor onderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam naar het onbegrepen CRPS en daar aandacht aan te geven. Tijdens haar jeugd speelde ze hockey maar verzwikte haar voet tijdens een training. Later werd de diagnose CRPS gesteld, als die conclusie één maand later werd gesteld was haar voet geamputeerd. CRPS zette haar leven helemaal op zijn kop. “Ik behaalde meerdere certificaten en diploma’s maar een baan zat er niet in. Tegenslagen zie ik niet als tegenslagen maar als uitdagingen. Het leven gaat door en ik ga niet bij de pakken neerzitten. Dat ik in een rolstoel terechtkwam maakt mij geen ander mens, ik ben nog steeds dezelfde Natascha.”  

Rolstoel naar de knoppen
De beweeglijke sportrolstoel van sporters als Natascha is speciaal op maat gemaakt. Zo houdt ze haar balans en schuift ze niet telkens heen en weer, dat scheelt verloren energie. “Toen ik in mijn eigen rolstoel tenniste in plaats van een andere te lenen werd het tennissen veel makkelijker. Helaas wordt een rolstoel zelden respectvol behandeld op het vliegveld. Een collega van me, Maikel Scheffers, zag zijn nieuwe rolstoel van 7000 euro naar de gallemiezen gaan op de loopband.” Hoefhamer traint in Houten samen met haar trainer Aad Zwaan en zit vijf keer per week in de sportschool te trainen. “Rolstoeltennis vergt veel van je armen, rug en je schouders. Mijn oefeningen zijn ook mede om mijn gevoelige onderrug te trainen. Vanwege auto ongelukken in 2010 en 2017 buiten mijn schuld, iemand negeerde een stopbord, heb ik een grote hernia overgehouden.” Natascha ziet rolstoeltennis als sport groeien in Nederland maar er kan nog veel verbeteren volgens haar. “Er wordt weinig zendtijd geschonken aan parasporten in Nederland. Valide tennisspelers krijgen veel meer aandacht dan een toprolstoeltennisster zoals Diede de Groot. In Duitsland en Engeland worden parasporten gezien als een volwaardige sport.” De beste Brabantse rolstoeltennisser speelt elk jaar mee met de Paragames. “Ik vind het fantastisch dat Riens van Raaij dat organiseert. Het is een leuk eendagstoernooi wat altijd erg gezellig is. Publiek is altijd van harte welkom en de entree is gratis. Al wil ik aan het einde toch die beker haha.”

Natascha Hoefhamer

Uit de krant

Uit de krant