Frans van den Heuvel met zijn ingelijste kikker en prijs.
Frans van den Heuvel met zijn ingelijste kikker en prijs. Foto:

Het maken van een passende lijst is een kunst op zich

Human Interest Human Interest 503 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het is bij binnenkomst van Lijstenmakerij Frans van den Heuvel aan de Ambachtstraat direct duidelijk dat het om een vakman gaat. Vele verschillende lijsten en op de achtergrond is Frans druk doende met het maken van een lijst. Nadat Frans de koffie heeft aangezet lopen we naar de showroom. Terwijl we van de werkplaats naar de showroom annex expositieruimte lopen vertelt Frans honderduit over de verschillende kunstwerken die er hangen en hoe de lijst die eromheen zit past bij de kunst. Al vele jaren zit de lijstenmaker in het vak en dit jaar heeft hij voor het eerst een prijs gewonnen met het vakmanschap: de vrije 3-d opdracht van Art-Frame, de jaarlijkse inlijstwedstrijd voor de Benelux.

Door: Bas Ulehake.

Zo’n 44 jaar geleden startte Frans zijn verf- en behangwinkel in Sint-Oedenrode, waarbij hij al snel ook lijsten ging maken. Op zijn 52e verkocht de nu 73-jarige ambachtsman zijn zaak om zich daarna alleen maar toe te leggen op het maken van lijsten. Al vele malen heeft hij dan ook al meegedaan met de vakwedstrijden, maar een eerste plaats ontbrak nog, dus deed hij ook dit jaar weer fanatiek mee.

Leguaan
Bij de jaarlijkse wedstrijd van Art-Frame zijn er twee categorieën. De vaste opdracht, waarbij de lijstenmaker in dit geval een foto, van een leguaan van natuurfotograaf Joop Ezendam op een zo origineel mogelijk manier moest inlijsten. En de vrije 3-d opdracht, waarbij iets ingelijst moest worden wat te maken heeft met dieren. Frans koos in dit geval voor een amfibie, een kikker. “Ik heb al diverse keren meegedaan, maar nog nooit een eerste prijs gewonnen. Het hangt van zoveel factoren af, soms zelfs maar kleinigheidjes. Maar ik doe vooral mee om te laten zien wat je allemaal kunt maken”, legt Frans zijn reden om steeds weer deel te nemen uit.
Het werk kreeg van de jury het commentaar dat het mooi is door zijn eenvoud iets wat de lijstenmaker zelf ook heel belangrijk vindt. “Er zit dan ook geen poespas aan. De zwarte achtergrond geeft een mooi contrast met de glimmende koperen kikker en gouden lijst. Ik heb het geheel in zo’n drie uur gemaakt, niet aan een stuk, maar steeds tussendoor om steeds weer ideeën te krijgen. Ik had die kikker al en die heb ik mooi opgepoetst, daarna kwam het blokje erbij waar deze op zit en de klassieke gouden lijst met moderne uitstraling maakt het af”, zegt Frans over het proces om tot het winnende werk te komen.

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar het werk van Frans en de kunst kan een kijkje gaan nemen op de Ambachtstraat 11 in Schijndel of op: www.brabantlijsten.nl

De prijswinnende 3-d inlijsting van Frans van den Heuvel.

Uit de krant

Uit de krant