De jeugd is er klaar voor om te spelen in het Wijboschbroek.
De jeugd is er klaar voor om te spelen in het Wijboschbroek. Foto: Bas Ulehake

Toekomstig Speelbos Wijbosch puur natuur

Human Interest Human Interest 1.282 keer gelezen

WIJBOSCH | Een Speelbos komt er in het Wijboschbroek, de komende maanden zal er nabij parkeerplaats de Aakendonk hard gewerkt worden om een veilig en vooral een leuk bos te maken. “Kinderen kunnen naar hartenlust onbeperkt in het bos klauteren, hutten bouwen en ravotten.” Dus de jeugd van Wijbosch en omstreken kan binnenkort los, in het nieuwe Speelbos.

Door: Cis van Pinxteren.

Kees Goos, voorzitter van de Dorpsraad Wijbosch, vertelt over de plannen voor het eenmalige inrichten van het Speelbos. “We willen het eerste gedeelte inrichten voor de kleine kinderen met een open plek en wat zitplekken voor ouders. Een doolhof met kleine kinderpaden en stapstenen willen we ook maken. Het Speelbos is een natuurbos waarbij alleen materiaal uit het bos gebruikt wordt. Kinderen kunnen naar hartenlust onbeperkt in het bos klauteren, hutten bouwen en ravotten.” 

Spelend leren
Meer dan 170 positieve reacties kreeg Goos op de uitgegeven enquête om te kijken of er draagvlak is. Samen met basisschool De Regenboog werkt de dorpsraad om het educatieve onderdeel van het Speelbos te maken. Kinderen kunnen dan spelend leren in het Wijboschbroek. “We willen informatieborden neerzetten zodat kinderen meer leren hoe een bos werkt. Die afbeelding past bij die varens of dat dier. Hoe word je wegwijs en raak je betrokken met een bos als het Wijboschbroek?” In de nabije toekomst zullen er dus excursies zijn voor een dagje Wijboschbroek.

Onderhoud en veiligheid
Het initiatief van de Dorpsraad zat twee jaar lang in de wachtkamer van het Staatsbosbeheer. Goos: “Juristen keken naar alle punten en komma’s die eraan vastzitten. De natuur moest vooral niet beschadigd worden of in het nauw komen door uitbreiding. Ze wisten echter niet dat vrijwilligers het bos al beheren en al jarenlang maandelijks schoonmaken. De veiligheid wordt gewaarborgd zodat bijvoorbeeld te grote boomstammen geen gevaar kunnen vormen.”
Het onderhoud van het Speelbos vindt telkens in het najaar plaats. Verder wordt het bos gedurende het hele jaar vrijgehouden van afval. Nu er afspraken zijn gemaakt met het Staatsbosbeheer over het onderhoud en de veiligheid kan het inrichten en opbouwen beginnen.

Vrijwilligers gezocht
De Dorpsraad Wijbosch is op zoek naar vrijwilligers om te helpen met de inrichting en het onderhoud voor het Speel- natuurbos in Wijboschbroek.
Interesse? Ga naar: https://forms.office.com/r/CEQPTPdBZ7 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant