Rina (86) en Jan (90) van Herpen-Kapteyns. Foto: Wiek van Lieshout
Rina (86) en Jan (90) van Herpen-Kapteyns. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Lang leve de liefde bij diamanten huwelijk Jan en Rina

Human Interest 803 keer gelezen

SCHIJNDEL | Jan (90) en Rina (86) van Herpen-Kapteyns vieren op 3 december in het Tramhuys hun diamanten huwelijk. Burgemeester Kees van Rooij komt op 29 november langs en ze hebben een felicitatie gekregen van de koning. Jan: “Ik heb nu al zestig jaar een goede vrouw en zij een goede mens.”

Door: Cis van Pinxteren

Het echtpaar ontmoette elkaar op de dancing in Sint-Oedenrode. Rina: “We gingen daarna naar de film en we zijn altijd bij elkaar gebleven. Voor de liefde ben ik naar Schijndel gegaan. Na twee jaar verkering gingen we trouwen voor de wet en de kerk.” Het koppel herinnert zich het eigen uitgebreide huwelijk uit 1962 nog goed. Rina: “We trouwden voor de wet en voor de kerk, dat was prachtig. Er was een mis met drie misdienaars, met zeven zwarte volgwagens en een goede fotograaf uit Best.” Het fotoboek met als titel ‘Ons Huwelijk’ bekijken ze nog weleens om terug te gaan naar die onvergetelijke dag. Jan: “Je ligt dagenlang voor het huwelijk wakker in bed van de spanning. Dan denk je ‘hoe zal dat aflopen’. Ik heb nu al zestig jaar een goede vrouw en zij een goede mens.” Ria waardeert erg de zorgelijke dingen en het harde werken van Jan, hij houdt op zijn beurt erg van het zorgzame karakter van zijn vrouw.

Geboren bouwvakker
Jan moest onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. “We moesten met het hele huishouden vluchten aan het einde van de oorlog uit de Wijbosscheweg omdat dat in de vuurlinie zat. Op de Kloosterstraat waar de zusters zaten we zes weken lang ondergedoken in een schuilkelder. We hadden allemaal luizen en vlooien, dus op een gegeven moment scheerden de kapper ons kaal.” Toen de Amerikanen Schijndel bevrijdden kwamen de kale koppen naar buiten, later haalden ze het puin van het vroegere huis weg en bouwden ze na enkele jaren dankzij subsidie een nieuw huis. Jan en Ria leven erg mee met wat gevluchte Oekraïners doormaken vanwege de herinneringen aan het eigen oorlogsverleden. Jan werd op zijn 16de omgeschoold in de bouw. Rina: “Tijdens een open dag op z’n opleiding zei een leraar ‘Jan is een geboren bouwvakker’. Hij werkte ook een paar jaar in Duitsland, toen was hij alleen in het weekend thuis maar dat ging goed. Je hebt in ieder huwelijk ooit ups en downs.” Ria was nadat ze werkte bij een Eindhovens notariaat trouwens sinds haar huwelijk altijd thuis om voor de kinderen en het huis te zorgen. Jan en Rina woonden negentien jaar met veel plezier in een tweekapper huis aan de Boschweg, dat was met hulp van Jan binnen negen maanden gereed. Jan: “Zo ging dat toen, we waren erg blij met dat huis. Daarna woonden we in een vrijstaand huis in de Eekelhof en ook later op de Planetenlaan.” Nu wonen ze in een appartement in het centrum van Schijndel aan de Looierij.

Huwelijksjubileumfeest
Samen wandelen ze veel en maken ze soms uistapjes. Jan: “We deden vroeger ook mee aan internationale schoonheidstentoonstellingen voor honden met onze Doberman. Dat was een mooie hobby, nadat we haar een jaar lang hadden afgericht won ze meteen haar eerste wedstrijd. Ze kwam uit het Duitse nest van een wereldkampioen.” Jan en Rina hebben drie kinderen, één zoon en twee dochter, vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen waar ze erg trots op zijn. Bovendien komen alle levende broers, zussen en andere familie ook nog naar hun huwelijksjubileumfeest. Rina: “Het belooft een mooi, leuk feest te worden met de hele familie met oud en jong door elkaar. We hebben ons huwelijk altijd gedaan op onze eigen manier, het blijft geven en nemen en dat blijft je hele leven.”

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant