Marion van Oers (rechts) legt uit hoe de baby te reanimeren.
Marion van Oers (rechts) legt uit hoe de baby te reanimeren. Foto: Bas Ulehake

Reanimeren kun je doen door het via een cursus met poppen te leren

Human Interest Zorg en Welzijn 835 keer gelezen

SCHIJNDEL | Reanimeren is een kwestie van leven en dood. Hoe kan je het beste reanimeren? EHBO’er Marion van Oers van de EHBO-vereniging legde dat vorige week maandag uit in een herhalingscursus reanimeren en geeft in februari een basiscursus EHBO. “Het is belangrijk om rustig te blijven door te weten wat je moet doen en in ieder geval 112 te bellen.”

Door: Cis van Pinxteren

Er deden 19 deelnemers mee aan de herhalingscursus. Na een korte, duidelijke presentatie van Marion van Oers werden twee grote poppen en één babypop gebruikt om mee te oefenen, de resultaten van de reanimatie waren live te zien op een tablet. Een baby reanimeren gaat namelijk anders dan een volwassene. Van Oers: “Het reanimeren stelt op zich weinig voor, het belangrijkste is om het protocol goed te weten. Eerst het bewustzijn controleren, is het slachtoffer bewusteloos dan moet je 112 bellen en vervolgens de ademhaling controleren. Bij geen ademhaling start je met reanimeren. Terwijl je aan het reanimeren bent hou je iemand kunstmatig in leven totdat er burgerhulp met een AED of de ambulance komt.” Van Oers reanimeerde ooit haar buurman, hij heeft het niet gehaald. Er was toen nog geen AED. “Doordat nu het burgerhulpsysteem HartslagNu bestaat zijn er eerder burgerhulpverleners aanwezig om te reanimeren of de AED te brengen en is de kans op overleven nu ongeveer 24 procent, met een goede kwaliteit van leven. Dit lijkt misschien niet veel maar als je weet dat er wekelijks zo’n 300 keer per week een reanimatie is, zijn dat er toch 72 per week waarvoor anders hulp te laat komt.” HartslagNu is een oproepsysteem wat de dichtstbijzijnde burgerhulpverlener bij het slachtoffer automatisch een alarmoproep geeft en via de meldkamer Ambulancezorg vaststelt of het gaat om een hartstilstand. Tijdens de basiscursus leren cursisten in acht lessen hoe je eerste hulp kan verlenen bij onder meer brandwonden, allergische reacties en wonden. De cursus start op woensdag 15 februari en dit zijn acht lessen van 2 uur (20.00 tot 22.00 uur) plus een examen. De locatie waar de cursus wordt gegeven is Stichting de Vink, Hoevenbraaksestraat 28 in Schijndel. Bovendien viert de EHBO-vereniging van Schijndel op 11 maart haar 75-jarige bestaan. Voor meer info of om jezelf aan te geven voor de cursus kan een mail worden gestuurd naar marion@ehbo-schijndel.nl.

Intensiever dan je denkt
Deelnemer Hetty heeft nog nooit iemand moeten reanimeren, ze kreeg echter wel ervaring in EHBO verlenen bij de inmiddels gestopte EHBO-vereniging van Vorstenbosch. “Ik ben een LOTUS-slachtoffer (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) en moet daarbij goed eerste hulp kennen. Bij evenementen heb ik vaak EHBO gedaan of mensen bijgestaan, dat kan van alles zijn, van een schaafwond tot een spijker in een vinger.” Een andere deelnemer en terreinmanager van voetbalclub RKSV Schijndel, Rini, maakte op en langs de lijnen soms hartfalen mee op de club. Harrie maakte in de Hoevenbraakse kerk eens mee dat iemand plots een hartstilstand kreeg. Harrie: “Het protocol volgen onder spanning is veel intensiever dan je denkt. Het is daarnaast onbegrijpelijk dat er zoveel verschillende AED’s zijn, dat maakt het reanimeren moeilijker dan nodig.” Er zijn op dit moment 15 verschillende AED’s in Schijndel.

EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
EHBO les bij EHBO vereniging Schijndel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant