De tweede les van de bridgecursus van de Schijndelse Bridge Club staat op het punt van beginnen in de Litserborg met Hans van Overdijk (l), Annie Schel (m) en Leo van Rozendaal (r). Foto: Wiek van Lieshout.
De tweede les van de bridgecursus van de Schijndelse Bridge Club staat op het punt van beginnen in de Litserborg met Hans van Overdijk (l), Annie Schel (m) en Leo van Rozendaal (r). Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

Spanning om te snijden bij bridgen met mes op tafel

Human Interest Human Interest Sport 153 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Schijndelse Bridge Club (SBC) startte onlangs een nieuwe cursus bridgen op in de Litserborg in Den Dungen. Wat is de kunst en de lol van dit ingewikkelde kaartspel? “Het is soms met het mes op tafel.”

Door: Cis van Pinxteren.

Angeline van der Ven is met haar 56 jaar de jongste van de cursisten. “Ik wil met bridgen m’n hoofd op een andere manier aan het werk zetten en m’n sociale netwerk uitbreiden. Daarvoor is bridgen ook heel geschikt, om binnen een club je netwerk uit te breiden.” Leo van Rozendaal kent het sociale aspect van het kaartspel maar al te goed, zijn voltallige familie bridget al jarenlang. “Mijn opa, Tijn, was zelfs één van de medeoprichters van de Schijndelse bridgeclub. Ik zoek naar meer invulling van mijn tijd met nieuwe sociale contacten en het spel geeft veel tactische en technische diepgang. Het is een ware nieuwe uitdaging.”

Huiswerk 
De bridgecursus bestaat uit maar liefst 24 lessen verdeeld over twee periodes vóór en na de kerst. Alle deelnemers krijgen wekelijks huiswerk mee uit een dik lesboek. Bridgen blijkt niet zomaar een kaarspelletje te zijn, de tactieken en regels leren kost zeker wat tijd. “Degenen die kunnen rikken pikken het sneller op dan mensen die weinig weten van kaartspellen. Ik was nieuwsgierig wat mensen zo leuk vinden aan bridgen. Daar wil ik achter komen door de cursus te volgen”, vertelt cursist Hans van Overdijk. Hij is net als Van der Ven en Van Rozendaal overigens erg te spreken over de duidelijke uitleg van de bridgelerares tijdens de eerste bijeenkomst. In de tweede les leerden de cursisten om te ‘snijden’.

Ssssst
Eén van de belangrijkste bridgeregels en tevens een verschil tegenover rikken is dat er tijdens het spel niet gesproken, overlegd of andere aanwijzingen met gezicht of gebaren gegeven mogen worden. Vol concentratie wordt het er gebridget in gespannen stilte. Van Overdijk: “Ik dacht altijd dat bridgen inhoudt dat je op een legale manier je kaarten verraad, haha. Als je goed kijkt naar lichaamstaal kan je ooit de kaarten aflezen. Het is soms met het mes op tafel.” SBC heeft als bridgeclub last met het stigma dat bridgen op de club daardoor erg saai is. “Als je een spel speelt mag alleen de spelleider spreken maar het maakt het aan de andere kant des te spannender. Tussen de wedstrijden door en tijdens de pauze wordt er wel gezellig gepraat. Onze club heeft ongeveer honderd leden”, vertelt vicevoorzitter van SBC Annie Schel.

Eerlijkheid boven alles
Teamwork is essentieel in het bridgen, je speelt namelijk in tweetallen tegen elkaar. Schel: “Je moet je partner erg vertrouwen. Het helpt als je allebei hetzelfde niveau hebt. Het is voor echtparen ooit moeilijk om blijvend heel plezierig samen te kunnen spelen.” De discussie over de betere speelwijze wordt soms thuis nog voortgezet. Bridgen heeft als voordeel, dat je met slechte kaarten goed kunt scoren. Iedere speler krijgt namelijk op meerdere bridgetafels (noord-zuid tegen oost-west) in verschillende partijen vergelijkbare kaarten. Van Roozendaal: “Op het einde van de avond heeft ieder koppel dezelfde spellen gespeeld en wordt de uitslag middels een computer opgehaald en bekend gemaakt. Bridgen is dichtgetimmerd met regels bij het afspelen en het bieden om het eerlijk te maken.”

Bluffen
Bovendien is er weinig tot geen sprake van bluffen. Alleen bij het bieden vooraf kan er eventueel wel sprake zijn van enige bluf. Daarentegen is volgens Schel het goede contract bieden en onthouden wat de tegenpartij biedt van essentieel belang voor een goed resultaat. Van der Ven: “We leerden vorige week om niet in het wilde weg te spelen maar om een speelplan te maken met je partner om te weten wat je per slag wil doen en hoe je uitkomt. Je moet alle slagen tellen en zoveel mogelijk kaarten onthouden. Ik vind het nu in ieder geval al leuk om nieuwe mensen te leren kennen.”

Bridgecursus Schijndelse Bridge Club
Bridgecursus Schijndelse Bridge Club met Angeline van der Ven (r). Foto: Wiek van Lieshout.
Bridgecursus Schijndelse Bridge Club
Bridgecursus Schijndelse Bridge Club

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant