De foto van het gebouw in 1972 op een ansichtkaart (uitgave J. v.d. Tillaart-Dortmans, Eerde).
De foto van het gebouw in 1972 op een ansichtkaart (uitgave J. v.d. Tillaart-Dortmans, Eerde).

Gemeenschapshuis De Brink bestaat vijftig jaar

Human Interest Human Interest 182 keer gelezen

EERDE | Het is op 28 januari 50 jaar geleden dat De Brink in Eerde werd geopend. Het gemeenschapshuis kwam tot stand mede onder leiding van Janus Gloudemans. Het ‘bondsgebouw’ aan de Kapelstraat werd verleden tijd. De broers Jan en Hannes Vissers onthulden de naam van het nieuwe gemeenschapshuis. Begin jaren ’70 zag Soos Paradise daar het levenslicht. Vele verenigingen vonden er hun thuis en menig feestje werd er gevierd. “Dan hebben we het nog niet over de carnavalsactiteiten die er in de loop der jaren werden georganiseerd. Het is een kleine opsomming van wat het gemeenschapshuis voor Eerde heeft betekend. Op 2 oktober wordt stilgestaan bij dit jubileum”, vertelt Antoinette van de Burgt namens het bestuur en feestcommissie.

Een feestcommissie, bestaande uit Ad van de Meerakker, Martien Toonen, Susanne van Kronenburg en Van de Burgt, heeft onderstaand programma samengesteld. Alle leden van de feestcommissie hebben in het verleden deel uitgemaakt van het bestuur van De Brink.

De Brink in beeld
De Werkgroep Eerdelogie heeft afgelopen jaar hard gewerkt om een expositie samen te stellen over 50 jaar De Brink. Vanaf de start in 1972 tot aan heden is een overzicht gemaakt van bijzondere, leuke en verdrietige momenten die in De Brink plaatsvonden. De Werkgroep Eerdelogie is hiervoor in de archieven gedoken. Krantenknipsels, foto’s, documenten en attributen zijn de input voor deze expositie. Er was veel materiaal beschikbaar. Er moesten dus keuzes worden gemaakt. De Werkgroep Eerdelogie hoopt met deze expositie een goed beeld te geven over 50 jaar De Brink in Eerde.
De expositie is te zien op 2 oktober van 12.00 tot 17.00 uur in De Brink. De entree is gratis.

Open Dag
Op 2 oktober kunnen bezoekers ook het gemeenschapshuis bezichtigen. Alle ruimten zijn toegankelijk. Van de Burgt: “Een mooie gelegenheid voor onder andere verenigingen om te bekijken of gemeenschapshuis De Brink iets voor hen kan betekenen. Ook op het gebied van muziekuitvoeringen heeft De Brink het een en ander te bieden.” Muziekvereniging Meierijstad geeft vanaf 15.00 uur een concert.

Afscheid
26 jaar lang waren Ebert en Angela van Wanrooij het gezicht van De Brink. In 2021 besloten zij om te stoppen als beheerders van het Eerdse gemeenschapshuis. “Dit was een hele aderlating. Het bestuur van De Brink grijpt de viering van het 50-jarig jubileum aan om officieel afscheid van het echtpaar Van Wanrooij te nemen. Verenigingen, gebruikers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om hen de hand te schudden”, besluit Van de Burgt.

Programma 2 oktober:
12.00 tot 17.00 uur: Expositie 50-jaar De Brink in beeld.
12:00 tot 17.00 uur: Open dag.
13.00 tot 16.00 uur: Gelegenheid om afscheid te nemen van Ebert en Angela van Wanrooij.
15.00 uur: Concert Muziekvereniging Meierijstad.

Janus Gloudemans opent De Brink (Foto: Guus van Gorp).

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant