Toon maakt en schildert zijn houten spelborden zelf. Foto's: Wiek van Lieshout
Toon maakt en schildert zijn houten spelborden zelf. Foto's: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Schijndelse bordspellenman komt met HopPaa en PicoBello

Human Interest Human Interest 727 keer gelezen

SCHIJNDEL | Schijndelaar Toon Voets (62) bedenkt, ontwerpt en maakt sinds vorig jaar bordspellen voor z’n hobby. Zijn eerste drie hebben luchtige namen en heten GameOne, HopPaa en PicoBello. “De kracht van mijn spellen moet niet het design zijn maar puur het spel zelf.”

Door: Cis van Pinxteren.

Toon herinnert zich nog dat hij als vierjarige bij een verhuizing in zijn broekzakken een stok kaarten meenam om de jokers na te tekenen. “Toen ik wat ouder was kreeg ik geen zakgeld maar 50 cent kaartgeld van m’n moeder. Meestal won ik meer geld door van haar te winnen met jokeren. Ik lette toen al op lichaamstaal en tactiek.” Op z’n tiende verzon hij het kaartspel Komokko wat veel gelijkenissen heeft met het latere Skip-Bo. Later deed hij aan bridgen en werd hij eenmaal Nederlands Kampioen Rikken. Hij houdt van spelvarianten bedenken maar heeft niets met geluksspelletjes. “De winnaar van een spel zoals bij Mens-erger-je-niet wint vaak puur op geluk. Ik maak tactische, klassieke bordspellen waarbij iedereen, al sta je nog zover achter, minimaal een gelijkspel eruit kan slepen.”

PicoBello en HopPaa
Bij HopPaa zijn de houten borden door Toon zelf gemaakt en met de hand geschilderd. In het dagelijks leven klust hij er ook op los bij z’n klusbedrijf. De zolderkamer van hem ruikt naar verf en is zijn werkplaats met naast alle ronde, rechthoekige en vierkante borden maar liefst 1200 verschillende spellen zoals Alhambra. “Alle beste spellen van de afgelopen twintig jaar heb ik uitvoerig bestudeerd om inspiratie op te doen. In Europa worden er per jaar méér dan duizend nieuwe spellen bedacht. Ik probeer me te onderscheiden met combispellen tussen een kaart- en bordspel.” HopPaa en PicoBello zijn beide combispellen met kaarten en pionnen. Het doel van PicoBello is om alle vier de pionnen naar het middelste punt te krijgen. Met de rode pionnen kunnen tegenstanders geblokkeerd worden. “Zo blijf je elkaar op een leuke manier dwarszitten.”

Testen en spelen
Zijn belangrijkste, trouwste en kritische testspeler is z’n vrouw José. “Ik hou van snelle spelletjes maar vind het vooral heel gezellig om te doen zonder te veel tactiek. We spelen ooit met onze kleindochter, dan moet het vooral gezellig blijven.” Toon kan naar eigen zeggen heus tegen zijn verlies maar wil het wel zo ‘hoogwaardig’ mogelijk spelen. “Het belangrijkste is dat een spel leuk en tijdloos moet zijn. De kracht van mijn spellen moet niet het design zijn maar puur het onvoorspelbare spel zelf. Ik word gelukkiger van mensen die genieten van het spelen van één van mijn spellen.” GameOne, PicoBello en HopPaa zijn te koop bij de Speelgoed Hut op de Markt. De perfectionistische bordspellenman uit Schijndel sprak al met enkele uitgevers over de verkoop, maar tot op heden wil de hobbyist dat proces liever zelf meemaken. Alle spelregels en tactische tips vind je op de website:
bordspelgameon.jouwweb.nl.

Winkelklaar
Voets laat zijn spellen uitvoerig testen door maar liefst 140 speltesters. Feedback krijgen vindt hij het belangrijkste deel van het proces. “Een spel moet écht volledig naar mijn zin zijn voordat het winkelklaar is. Drie van mijn zes spellen daarvan zijn winkelklaar. Ik vroeg bijvoorbeeld aan iemand die slechtziend is welke kleuren hij duidelijk kon zien. Die kleuren gebruik ik sindsdien in al mijn spellen. Bovendien schreef ik de uitleg eerst te gecompliceerd. Het moet voor jong en oud wel toegankelijk zijn om te spelen.”

Bordspellenman Toon Voets achter zijn combispel PicoBello. Foto: Wiek van Lieshout.
Bordspellenman Toon Verhoeven
Bordspellenman Toon Verhoeven

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant