Het bouwen bij de Kindervakantieweek is in volle gang (Foto's: Wiek van Lieshout).
Het bouwen bij de Kindervakantieweek is in volle gang (Foto's: Wiek van Lieshout). Foto: Foto's: Wiek van Lieshout

Kindervakantieweek begonnen met spijkervrije zeskamp

Human Interest Human Interest 268 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Kindervakantieweek begon afgelopen maandag met een actieve zeskamp. Onder een stralende zon speelden kinderen met elkaar op de stormbaan, luchtkussens en het gras. 

Door: Cis van Pinxteren

Tez ging voor de eerste keer naar de Kindervakantieweek. “Pap liet me zien dat dit er was en ik dacht ‘misschien is het leuk om een keer te proberen’. Ik vind hier héél veel dingen leuk bijvoorbeeld dat je allemaal op een kruk moest staan en een bal naar elkaar probeerde over te gooien.” 

Omgang met kinderen
Voor Harold van den Berg, voorzitter van de Kindervakantieweek, is dit tevens het eerste seizoen. Hij draait al vanaf kinds af aan mee als vrijwilliger maar voorzitter zijn is anders. “Het is een leuke uitdaging om een sturende functie te hebben. Je moet alles in de gaten houden zodat alles de goede kant uit blijft rollen. De omgang met kinderen vraagt tegenwoordig andere dingen dan pakweg dertig jaar geleden.” Van den Berg doelt erop dat kinderen meer hun woordje klaar hebben als een begeleider iets tegen ze zegt. “Vrijwilligers moeten daarvoor waakzaam zijn en als iemand een grote mond heeft het proberen uit te praten.”

Ontmoetingsplek
De Kindervakantieweek van Schijndel wordt georganiseerd met behulp van ongeveer 40 vrijwilligers exclusief hulpouders, dat zijn er minder dan een paar geleden. Daarom konden er niet meer dan 130 deelnemers meedoen. Van den Berg: “Omdat ons vrijwilligersaanbod dit jaar niet zo groot was konden er minder kinderen deelnemen. Je kan wel heel veel kinderen hebben maar zonder genoeg vrijwilligers krijg je dan een probleem. Voor een aantal van 180 deelnemers, hebben we in totaal 60 à 70 vrijwilligers nodig.” Vanwege de coronapandemie stopte een aantal vrijwilligers. Desondanks vond het kinderfeest vorig jaar digitaal plaats. Dozen vol spullen werden thuis bij kinderen afgeleverd maar dat haalt het bij lange na niet bij de fysieke normale ontmoetingsplek. “Als je twee jaar niets doet dan raak je uit beeld, daarom kozen we voor het digitale editie”, zegt secretaris Marjan Martens.

Griezelen
Het thema van deze editie is ‘griezelen’. Enge Ellen, Magische Max en Bibberende Betsie vormen de rode draad van het griezelverhaal bij het kampvuur. Martens: “De batterijen van de bezems van Ellen en Betsie zijn op, dus de kinderen moeten dan maar zelf leren vliegen.” De Kindervakantieweek heeft geen nieuwe activiteiten. Na de zeskamp op maandag volgen er op dinsdag en woensdag de bouwdagen én een bingo. Van den Berg: “De zeskamp deden we eerst nadat er al tenten gebouwd waren maar dat bleek geen goed idee voor de luchtkussens vanwege de spijkers en splinters op de grond.”
Daarna is er op donderdag een kijkochtend van de gebouwde hutten voor de ouders en een vossenjacht om vervolgens vrijdag af te sluiten met onder meer een bosspel. Van den Berg: “We gaan zien of er volgend jaar meer animo is. Nu gaan we eerst uit griezelen.”

Enge Ellen en Bibberde Betsy zullen deze week de kinderen zeker vermaken.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant