Ben en Riet Habraken-Van Baast hebben na zestig jaar nog altijd alles voor elkaar over. Foto: Wiek van Lieshout
Ben en Riet Habraken-Van Baast hebben na zestig jaar nog altijd alles voor elkaar over. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Melkboer Ben en Riet 60 jaar gelukkig getrouwd

Human Interest Human Interest 764 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ben (87) en Riet (83) Habraken-Van Baast vierden afgelopen zondag en maandag het 60-jarige diamanten huwelijk van hen met familie en vrienden in De Nachtegaal. 

Door: Cis van Pinxteren

Het koppel ontmoette elkaar op de kermis van Liempd. Ben: “Op de kermis had je toen nog veel danstenten met een groot orkest. Ik dacht ‘ik ben gekomen om te dansen dus dan zal ik eens een meisje vragen om mee te dansen’. Het klikte meteen en ik bracht haar die avond naar huis, dan wist ik meteen hoe ver ze woonde haha.” Riet kwam namelijk helemaal vanuit Haaren naar de kermis. Het tweede afspraakje was in Boxtel. Ben: “We liepen elkaar bijna mis. Het was zo ver dat we beiden bijna naar huis gingen maar gelukkig troffen we elkaar alsnog. Dat vergeten we nooit meer.” Het stel kreeg daarna drie jaar verkering en Ben fietste wekelijks vanuit Rooi helemaal naar Haaren. Riet: “Eerst kwam hij altijd alleen ’s woensdags, daarna ook zaterdag en zondag. Soms regende het erg en mocht hij van m’n moeder blijven slapen dus langs een broer van mij. Hij kreeg de dagen daarna op z’n donder thuis.” Vooraf aan de huwelijksdag werd in Haaren, volgens traditie de aanstaande bruid zogenaamd “losgeschoten” door het carbidschieten. 

Vertrouwde melkboer
Ben kwam als melkboer terecht in de Schijndelse wijk de Hoevenbraak na z’n militaire dienst. Tot op de dag van vandaag herkennen Schijndelaren de melkboer van hen in de jaren ‘60 en ‘70. Ben: “Een oude mevrouw kwam vorige week naast me zitten op de Markt en zei ‘he, daar hebben we onze oude melkboer nog’. Mooi dat die mensen dat zolang onthouden. Ik voelde me altijd vrij tijdens m’n werk.” Zoon Ton werkte in vakanties samen met z’n vader de melkboer. Ben en Ton herinneren dat als fantastische tijden. “In het pleintje aan de Lijsterbeslaan kwamen alle huisvrouwen naar ons toe om samen wat te buurten. De melkboer voelde voor hen vertrouwd en ze leefden mee.” Ben en Riet hebben twee klein- en achterkleinkinderen en twee zonen. Riet wordt liefkozend de poetsmachine genoemd door haar kinderen omdat ze graag alles keurig schoonmaakt. Belangrijk in de opvoeding was voor hen dat de kinderen niet teveel verwend werden. Riet: “Wij zijn ook zo opgevoed. M’n vader stierf in de laatste uren van de oorlog. Toen de Engelsen zeiden dat we waren bevrijd kwamen we naar buiten en toen is ons huis platgebombardeerd. We moesten lange tijd daarna leven in de stal, mijn moeder heeft het héél zwaar gehad.” Ton beschrijft het huwelijk van z’n ouders zo. “Ons moeder zegt altijd dat het geven en nemen is en alles voor elkaar overhebben. Ze zijn beiden verschillend maar op een eigen manier erg zorgzaam. Als ze de video’s van het 25, 40 en 50-jarig jubileum kijken zien ze grote verschillen.”

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant