Met dit 'barrel' gaan de heren tot aan de grens van Oekraïne. Foto: Bas Ulehake
Met dit 'barrel' gaan de heren tot aan de grens van Oekraïne. Foto: Bas Ulehake Foto: Bas Ulehake

Barrelrun met gouden, toeterende Volvo

Human Interest Human Interest 897 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Schijndelse vierkoppige vriendenteam ‘Goud van oud’ gaat vanaf 3 juli een week lang meedoen met de vijfdaagse Carbage run. “We rijden 560 kilometer naar het startpunt in Duitsland en daarna ruim 2000 kilometer naar het einde in Slowakije, dus ik denk dat we ongeveer 4000 kilometer zullen afleggen.”

Door: Cis van Pinxteren

Rob, Rob, Arjan en Jorn dachten er al jaren over om een keer mee te doen aan zo’n barrelrun. Ze besloten afgelopen zomer op een barbecue dat het dit jaar zou gebeuren bij een barrelrun door Duitsland, Polen, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, aanvankelijk Oekraïne en Slowakije. Rob: “We moesten ergens een oude auto vandaan halen van voor het jaar 2000 met een dagwaarde van maximaal 500 euro. Toen die ouwe groene Volvo v70 voorbij kwam dachten we ‘die moeten we hebben’.” De auto mocht sinds maart in de garage van Muijs auto’s staan waar Rob van Berkel werkt. Rob en Arjan blijken de twee teamleden met de meeste autokennis. De andere Rob: “Het is echt superfijn dat we hier mogen sleutelen aan de auto.”

Toeters en bellen
Inmiddels is de Volvo helemaal goud gespoten en heeft hij allemaal luide toeters en bellen gekregen. Ook kreeg de auto een nieuwe accu, distributieriem, compressor (voor de luchtdruk van de toeters) en grote zwaailichten. Rob: “Baby shark, brandweertune en de coffin dance zijn een paar van de vele nummers die we kunnen toeteren. We zijn nu nog bezig om een rookmachine in de uitlaat te monteren voor ‘s avonds op de camping.” De Volvo mag trouwens nog niet de weg op, hij is nog niet verzekerd en op naam gezet. Jorn: “Het is trouwens geen race, de bedoeling is dat iedereen veilig aankomt en elkaar bij pech helpt.” In totaal doen er 500 auto’s en 1400 deelnemers mee aan de barrelrun van vijf etappes over voornamelijk landweggetjes. Iedere avond kampeert het autopeloton gezamenlijk. Van Berkel: “De lol is dat we met een grote groep allemaal met de eigen auto daar staan en ieder met ons eigen verhaal. Ik denk dat we ongeveer 4000 kilometer zullen afleggen.” De vriendengroep noemt het ‘een vriendenvakantie waarbij je niet uitrust’. De route is wel veranderd. Arjan: “Eerst zou de route langs het tussenpunt Lviv in Oekraïne gaan maar vanwege de oorlog kon dat niet doorgaan. Nu gaan we bij Polen langs de Oekraïnse grens.” Tijdens de route krijgen deelnemers ludieke opdrachten mee die ze kunnen uitvoeren. Vóór de start moet het team nog wegen hoeveel spullen ze maximaal mee kunnen nemen zodat de auto niet zwaarder wordt dan 2000 kilo. Jorn: “Het wordt een avontuur op onbekende wegen. De laatste weken zien we het resultaat van nachtenlang werken, de voorpret is reeds begonnen.”

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant