Twan Vermeer loopt van Maastricht naar Schijndel. Foto: Bas Ulehake
Twan Vermeer loopt van Maastricht naar Schijndel. Foto: Bas Ulehake Foto: Bas Ulehake

Twan Vermeer gaat lopen van Maastricht naar Schijndel

Human Interest Human Interest 307 keer gelezen

SCHIJNDEL | De in Schijndel woonachtige Twan Vermeer gaat in mei een tocht van 250 kilometer lopen om geld in te zamelen voor de stichting Veteranen Search Team (VST). Deze stichting zet zich in om een actieve bijdrage te leveren tijdens zoekacties naar vermiste personen.

Door: Bas Ulehake

Het VST is een stichting die in stand gehouden wordt door veteranen, oud-politiemedewerkers en andere geüniformeerde beroepen. Zo ook door Twan Vermeer, oud-militair en sinds 2018 vrijwilliger bij het VST. Zelf is Twan in 1999/2000 uitgezonden geweest naar Kosovo en in 2004 naar Irak. “De missie in Kosovo was dusdanig heftig, dat ik daar PTSS aan overgehouden heb. Met het VST vind je de kameraadschap van vroeger, waarmee je bij elkaar aan een half woord genoeg hebt om te begrijpen wat er moet gebeuren. Je hoeft ze ook niets uit te leggen als je bijvoorbeeld een minder goede dag hebt tijdens een inzet. Het voelt gewoon af en toe als thuiskomen,” aldus Twan.

“Het Veteranen Search Team zoekt vermiste mensen in opdracht van de politie. Bijvoorbeeld als er een meisje niet thuisgekomen is na een avond stappen en haar fiets bij een sloot is gevonden om een weiland uit te kammen of om suïcidale of verwarde mensen terug te vinden. Het moet in alle gevallen wel belangrijk zijn dat ze snel gevonden moeten worden omdat ze een gevaar zijn voor zichzelf of een ander,” legt Twan uit. “De stichting bestaat uit ruim 2000 leden”, gaat hij verder. “Hierdoor kunnen we ten alle tijden binnen drie uur met minimaal dertig man ter plaatsen zijn in heel Nederland. Daarvoor hebben we een speciaal alarm systeem. Zodra dat af gaat, dan gaat voor ons de tijd lopen. En is het zaak om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen te mobiliseren en ter plaatse te hebben. In 2021 waren er vierenvijftig inzetten, maar dit jaar zitten we al bijna aan de dertig, het worden er dus steeds meer.”

Dit alles doen de leden van VTS geheel vrijwillig, waardoor iedere steun om het groeiend aantal inzetten te bekostigen gewaardeerd wordt. Twan heeft bedacht om daarom geld in te zamelen met een sponsorloop. Een tocht van 250 kilometer van Maastricht naar Schijndel. De route zal grotendeels lopen over het pelgrimspad en het laatste stuk is door Twan zelf ingevuld om zo aan het kilometeraantal te komen. “Deze kilometers verdeel ik over twaalf dagen. Het weekend er tussenin heb ik een huisje gehuurd en ga ik even met de beentjes omhoog en een douche pakken. Ik zal dan nieuwe bevoorrading in de tas stoppen en dan kan ik weer door. Het is namelijk niet te doen om voor twee weken gevriesdroogd militair rantsoen mee te nemen. Op het einde van de route gaan we proberen om zoveel mogelijk mensen van het team bij elkaar te krijgen om te finishen. We hebben dan ook als motto, ‘Eén team, één taak‘”, besluit Twan.

Op zondag 15 mei zal Twan van start gaan op het Vrijthof, dertien dagen later zal hij feestelijk onthaald worden op de Boschweg. Om dat te regelen werd Stichting Rondom d’n Toren ingeschakeld, die daar graag hun medewerking aan verleende. Tijdens de laatste etappe wordt Twan bij de oude klompenfabriek van Oerlemans opgewacht. Hierna wordt er door het centrum en onder begeleiding van doedelzakken en kameraden gang gezet naar de Boschweg, waar hij rond 16.00 uur verwacht wordt en het groot feest zal zijn.

Wil je ook doneren klik dan op deze link. https://steun.veteranensearchteam.nl/acties/help-het-vst-helpen

Uit de krant

Uit de krant