Bernie Vorstenbosch staat vol passie les te geven in de dojo. Foto: Pascal van Oers.
Bernie Vorstenbosch staat vol passie les te geven in de dojo. Foto: Pascal van Oers. Foto: Pascal van Oers

De passie van… Bernie Vorstenbosch

Human Interest 264 keer gelezen

SCHIJNDEL | In de nieuwe rubriek ‘De passie van…’ laten we iedere maand iemand aan het woord die een grote passie heeft. Deze maand hebben we Bernie Vorstenbosch in de rubriek, waarbij ze uitlegt waar haar passie vandaan komt. Bernie is een judoka met een passie voor lesgeven. Dit deelt zij dan ook graag met de leerlingen van Budoclub Schijndel. 

Door: Bas Ulehake

Als eerste vragen we Bernie hoe haar passie voor judo is ontstaan. “Mijn passie voor judo is ruim 42 jaar geleden begonnen en dit heeft zich voortgezet in mijn passie voor het judolesgeven. Ik ben altijd meer een technische judoka dan wedstrijdjudoka geweest en nadat ik op mijn 15e de zwarte band heb behaald, op dezelfde dag als mijn vader Bert, ben ik gestopt met wedstrijden. Al van jongs af aan ging ik assisteren bij het lesgeven en daarbij leerde ik nog meer om mezelf te laten zien, rechtop, niet in elkaar gedoken of verlegen. De trainer zette me destijds weleens voor de groep voor een spel of warming up en daarmee is de lesgeefpassie alleen maar gegroeid. Intussen ben ik 30 jaar judotrainster met name voor de jongere judoka’s,” vertelt Bernie.

Op mijn 15e heb ik de zwarte band behaald

Voldoening
Vol passie vertelt Bernie “Ik kan zo ontzettend genieten van kinderen die om welke reden dan ook de judomat opkomen. De een komt voor het zelfvertrouwen, de ander voor zijn motoriek, weer een ander om lekker te sporten en sommige kinderen om hun energie kwijt te kunnen. Het is zo mooi om ze hierin te mogen begeleiden, een band op te bouwen en ze zien groeien. Want dat is wat me zoveel voldoening geeft, zelfs nog na 30 jaar. Ik vind het niet belangrijk dat ze de sterkste of snelste zijn, ieder kind is speciaal in zijn eigen kunnen. Negatieve aandacht omzetten in positieve en ze laten zien dat ze allemaal op hun eigen manier vooruit gaan”.

Stralen op de mat
Trots vertelt de judokalerares “Een meisje dat een paar jaar geleden de eerste lessen telkens huilend de mat op kwam omdat het zo spannend was maar waarvan de ouders wisten dat ze er even doorheen moest. Ze staat intussen te stralen op de mat, staat haar mannetje met haar technieken en bij een wedstrijdje, en zelfs op school durft ze zich meer te laten horen en zien. Hoe mooi is het om daar als trainster een kleine bijdrage aan te hebben gegeven”.

“Of een kind die veel last kan hebben van verschillende prikkels waarbij de structuur van een judoles zoveel houvast geeft, dit hem rust geeft, hij toch fijn kan sporten en contact maakt en hij mij als trainster vertrouwt als het hem even teveel wordt. Bij beginnerstoernooien coachen, een schouderklopje geven en ze zien stralen met een prijs, niet altijd omdat ze eerste zijn geworden maar omdat ze hun best hebben gedaan”.

Kun je enkele momenten beschrijven die je altijd bij zullen blijven van het judoën?
“Anouk mijn eigen dochter zorgde 2,5 jaar geleden ook voor een prachtig moment toen ze eveneens op haar 15e de zwarte band behaalde. Het was haar droom en als trainster weet je hoeveel inzet, trainen en doorzettingsvermogen dit kost. Trots als moeder én trainster. En wat ook zeker heel mooi is dat ik de lesgeef passie met meerdere trainers deel maar ook met Anouk. We zijn een team, proberen de kinderen goed aan te voelen en steken er met heel veel plezier onze vrije tijd in. Over een paar jaar staat zij wellicht voor de groep als trainster en kan ik haar assisteren”, besluit Bernie.

Heb jij ook een passie voor iets? En wil je dat graag delen met anderen? Stuur dan een mail naar redactie@mooischijndel.nl

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant