Wesly van de Rijdt met zijn design op shirts
Wesly van de Rijdt met zijn design op shirts

Schijndelaar ontwerpt kleding en helpt hiermee dak- of thuislozen.

Human Interest Human Interest 822 keer gelezen

SCHIJNDEL | Schijndelaar Wesly van de Rijdt heeft een ontwerp gemaakt voor de kleding van ONE AND ONE MAKES TWO. Het idee hierbij is dat als je een kledingstuk koopt, je eenzelfde kledingstuk doneert aan een persoon die dak- of thuisloos is.

Van de Rijdt is begin dit jaar mede-projectleider van ONE AND ONE MAKES TWO geworden. Gedurende zijn eerste maanden bij ONE AND ONE MAKES TWO is hij geïnspireerd geraakt en heeft hij het design ‘MYLOOKSDONOTDEFINEME’ gemaakt. Dit design is nu verkrijgbaar op (kids)T-shirts, sweaters en (kids)hoodies. Zodra je een exemplaar aanschaft doneer je eenzelfde exemplaar aan een vriend zonder thuis.

Over het design verteld de 27-jarige Schijndelaar: “Het design MYLOOKSDONOTDEFINEME is ontworpen vanuit de gedachtegang dat je iemand niet moet beoordelen op zijn of haar uiterlijk. Ga met iemand in gesprek, dan leer je iemand écht kennen en kun je je eigen vooroordelen ontkrachten. Dus de volgende keer dat je iemand tegenkomt met een hanenkam, tattoos, of wat dan ook, ga in gesprek!”

Zelf is Van de Rijdt ontroerd over wat hij bij dit project mag doen. Hierover verteld hij: “Ik was al langer op zoek naar werk met betekenis, toen mocht ik mij aansluiten bij ONE AND ONE MAKES TWO en dit is hét passieproject waar ik mijn creatieve en maatschappelijke ei kwijt kan. Ik vind het bijzonder fijn om iets bij te dragen aan de maatschappij en om het stereotype beeld van dak- of thuislozen te ontkrachten. Men vergeet dat negen van de tien mensen niks kunnen doen aan de situatie waarin ze beland zijn. Ze hebben alleen voor moeilijkere keuzes gestaan of ongeluk gehad.”

De gedoneerde kleren gaan naar dak- of thuislozen die opgevangen worden door één van locaties van MO Den Bosch. Dat zijn o.a. het Inloopschip, Jongerenopvang en de vrouwenopvang. Wesly’s missie: alle dak- of thuislozen in zijn directe omgeving kleden en mensen na laten denken over het dakloos zijn.

Frank Willems vindt het belangrijk om dak- en thuislozen te steunen en startte daarom ONE AND ONE MAKES TWO: “Zeker in deze corona-periode die naast een sociale impact ook grote financiële gevolgen heeft, is het noodzakelijk om nader tot elkaar te komen. We leven in een tijdperk waarbij niets zeker is. Het aantal mensen dat weinig tot niets te besteden heeft, groeide al voordat de corona-crisis begon, maar zal de komende periode verder toenemen. Er komen meer mensen bij die door werkloosheid, psychische problemen, (v)echtscheiding, verslaving of relationeel geweld op straat komen te staan. Mensen zoals jij en ik, daarom moeten we helpen.”, vertelt hij.

De kledingstukken zijn te bestellen op www.oneonetwo.nl.

Over ONE AND ONE MAKES TWO

ONE AND ONE MAKES TWO is een project dat gestart is in november 2019 door kunstenaar Frank Willems en sinds begin 2021 bijgestaan door Wesly van de Rijdt. De kloof tussen mensen die weinig te besteden hebben en mensen die veel te besteden hebben wordt alsmaar groter. En dan zijn er nog mensen die alles kwijt zijn. ONE AND ONE MAKES TWO hoopt een brug te bouwen die de groepen verbindt. Door een kledingstuk voor jezelf te kopen doneer je hetzelfde kledingstuk aan iemand die dat goed kan gebruiken. Hiermee wordt tevens eenheid gecreëerd en zou het mooi zijn als de mensen die ONE AND ONE MAKES TWO dragen ook met elkaar in gesprek gaan! Ieder heeft zijn eigen verhaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant