Vlaggen voor het gemeentehuis Meierijstad in Veghel
Vlaggen voor het gemeentehuis Meierijstad in Veghel Foto: Bas Ulehake

Dienstverleningsloket voor internationale werknemers

Gemeentenieuws 401 keer gelezen

SCHIJNDEL| Gemeente Meierijstad gaat zich inzetten voor goede woon, werk- en leefomstandigheden van internationale medewerkers. De commissie Roemer geeft in haar adviesrapport ‘Geen tweederangsburgers’, aanbevelingen voor de verbetering van de woon-, werk- en leefomstandigheden van internationale medewerkers in Nederland. Eén daarvan is het aanbieden van een centrale loketfunctie waar de internationale werknemers terecht kunnen. Het Rijk heeft besloten dit advies over te nemen en heeft de provincie Noord-Brabant aangewezen als pilot provincie. De gemeente Meierijstad heeft zich bereid verklaard hieraan invulling te geven voor de regio Noordoost Brabant.

Sommigen internationale werknemers zijn hier kort, maar er zijn er ook die langer of voor altijd blijven. Het komt nog te vaak voor dat zij onder slechte omstandigheden werken en wonen. “De internationale medewerkers hebben behoefte aan een informatieloket, deels digitaal, maar zeker ook fysiek. Een plek waar ze zich kunnen laten informeren over hun rechten en plichten, welke voorzieningen er zijn en zo mogelijk tot inburgering overgaan”, meldt de gemeente Meierijstad.

Grote en kleinere werkgevers
Belangrijk is ook dat ondernemingen in Brabant waar deze mensen te werk gesteld zijn hieraan ook medewerking verlenen. Een rondje langs de bedrijven bevestigd de bereidheid van meerdere grote en kleinere werkgevers.

Voorbeeld
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil, met de Provincie, in Brabant op vier plekken een regionaal informatie- en meldpunt opzetten en in ruim anderhalf jaar bekijken wat het beste werkt. Er zijn betere afspraken nodig tussen werkgevers en werkgeversinstanties, uitzendbureaus, overheids- en hulpinstanties. Denk bij deze laatste aan bijvoorbeeld de GGD, Arbeidsinspectie, huisartsen, politie en andere partners. Dit moet dan een voorbeeld zijn voor alle andere in te richten punten in Nederland.

‘De inzet van internationale werknemers is niet meer weg te denken in onze samenleving’

Wethouder Jan Goijaarts: “De inzet van internationale werknemers is niet meer weg te denken in onze samenleving. Meierijstad heeft een grote opgave als het gaat om toezicht op de kwaliteit. We zijn daarom blij met dit loket namens de regio Noordoost-Brabant. Zo krijgen we meer zicht op de situatie en kunnen we gerichter werken aan een gezamenlijke aanpak voor een goede en veilige woon- werk- en leefomgeving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant