Wethouder Coby van der Pas.
Wethouder Coby van der Pas.

‘Gemeenschapshuis of wijkgebouw besturen is pittige klus’

Gemeentenieuws Gemeentenieuws 207 keer gelezen

SCHIJNDEL | De gemeente Meierijstad biedt de gemeenschapshuizen en wijkgebouwen een vitaliteitsscan aan. Hiermee krijgen de betrokkenen bij een wijk- of gemeenschapshuis inzicht in de parels, aandachtspunten, kansen en bedreigingen van het betreffende wijk- of gemeenschapshuis en een gericht advies waarmee ze aan de slag kunnen. “Het advies is niet bindend en meedoen is geheel vrijblijvend”, verzekert wethouder Coby van der Pas.

De gemeente vindt gemeenschapshuizen en gemeentelijke wijkgebouwen een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de leefbaarheid in de dorpen en kernen. “Dat willen we koesteren. Omgaan met de huidige en toekomstige ontwikkelingen in een veranderende samenleving is een hele uitdaging voor de gemeente en de gemeenschapshuizen, wijkgebouwen en multifunctionele accommodaties. De gemeente wil daarom samen met de besturen bekijken hoe de vitaliteit ervan versterkt kan worden op die punten waar het nodig is of waar zich mogelijkheden voordoen. Door hier samen over in gesprek te gaan en de krachten te bundelen kunnen we de gemeenschapshuizen in Meierijstad toekomstbestendig maken”, aldus Van der Pas.

Vitaliteitsscan
De gemeente Meierijstad biedt de gemeenschapshuizen en wijkgebouwen een vitaliteitsscan aan als hulpmiddel. Van der Pas legt uit: “Dit is een onderzoek dat inzicht geeft in de uitblinkers, aandachtspunten, kansen en bedreigingen van de organisatie en het rapport geeft advies waar de besturen mee aan de slag kunnen.” Volgens Van der Pas kunnen de gemeenschapshuizen en wijkgebouwen zich op verschillende manieren toekomstbestendig maken. “Denk aan de programmaring (welke doelgroep wil je aanspreken), exploitatie en beheer van het gebouw, de samenwerking binnen de wijk, de toekomstvisie en het zoeken van bestuursleden en vrijwilligers. Uit de scan komt straks naar voren waarin een gebouw uitblinkt, waar zitten de problemen en wat kan er beter.”

Fusie
Het advies is niet bindend. De gemeenschapshuizen en wijkgebouwen mogen zelf bepalen wat ze er mee doen. “Het is vooral een handreiking voor de besturen, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Ieder gemeenschapshuis of wijkgebouw krijgt een eigen rapportage. Wij als gemeente ontvangen een overall rapport.”
De vitaliteitsscan heeft niet de insteek om eventuele fusies tussen gemeenschapshuizen en wijkgebouwen voor te stellen. Van der Pas vervolgt: “Als een bestuur zelf met deze optie komt dan kan dat een uitkomst zijn. Maar dat is niet de insteek van dit onderzoek.”

Niet verplicht
Alle 23 de gemeenschapshuizen en wijkgebouwen in Meierijstad kunnen meedoen, ze zijn dat echter niet verplicht. “Er is veel animo. Een gemeenschapshuis of wijkgebouw besturen en beheren is anno 2021 een pittige klus. Dat horen wij ook uit de praktijk terug. We kijken graag met de bestuurders naar de veranderende omstandigheden waar zij mee te maken hebben en hoe we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat onze inwoners zich er blijvend kunnen blijven ontmoeten, ontplooien en ontspannen”, besluit de wethouder van Meierijstad. Het college heeft besloten een bedrag van 33.200 euro beschikbaar te stellen ten behoeve van de vitaliteitsscans voor de wijk- en gemeenschapshuizen vanuit het innovatiebudget Sociaal Domein.

Wijkgebouw de Schakel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant