Hier onderin in Veghel gaat het mobiliteitscentrum komen.
Hier onderin in Veghel gaat het mobiliteitscentrum komen.

Meierijstad gaat de verwachte corona-ontslaggolf opvangen

Gemeentenieuws Gemeentenieuws 254 keer gelezen

SCHIJNDEL | Meierijstad onderscheidt zich momenteel door een sterke arbeidsmarkt en de aanwezigheid van veel grote landelijk bekende bedrijven, veel MKB-bedrijven en een groot aantal ZZP’ers. De coronacrisis heeft echter ingrijpende gevolgen voor onze economie. Om de klappen op te vangen komt er in Veghel, als eerste in de regio, een mobiliteitscentrum. Dit steunpunt opent, wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, haar deuren op de Markt in Veghel.

In het pand waar voorheen bloemenzaak Azalea zat, gaat de gemeente Meierijstad de samenwerking aan met verschillende instanties en uitzendorganisaties Hobij en USG People. Wethouder Menno Roozendaal vertelt dat het kabinet wil dat er 35 van dit soort centra voor vraag en aanbod in Nederland komen. “Wij zijn een van de eerste en daar ben ik trots op. Met het mobiliteitscentrum kunnen we in Meierijstad op korte termijn inspelen op de gevolgen van de coronacrisis en op langere termijn de arbeidsmarkt versterken.”
Getreuzeld wordt er niet. Het mobiliteitscentrum gaat zo snel mogelijk open. Een grote opening is er vanwege corona niet. Roozendaal legt uit waarom er spoed bij geboden is: “Omdat de economische gevolgen van de coronacrisis groot kunnen zijn, zijn wij recent al gestart met de voorbereidingen voor de realisatie van een mobiliteitscentrum. We voelen de urgentie om iets meer te doen, want in sommige sectoren heerst veel onzekerheid. Eén van de activiteiten die wij willen ontwikkelen, zijn werk naar werk trajecten. Denk hierbij aan het omscholen van mensen en het zoeken naar juiste matches. Een gastheer of -vrouw past qua competenties in de uitvaartbranche en een stewardess mogelijk in de zorg.”

Tot op heden zijn grote ontslagrondes uitgebleven, maar de gevolgen van de tweede lockdown zijn nog niet bekend. Vooral ZZP’ers, schoolverlaters en flexkrachten zijn slachtoffer van de coronacrisis. Roozendaal: “Een groot aantal bedrijven maakt gebruik van het steunpakket van het Rijk. Rond de zomer van 2021 wordt duidelijk hoe zij ervoor staan als deze regeling mogelijk niet meer wordt verlengd.” De gemeente verwacht dat de werkloosheid in Meierijstad verdubbelt. De wethouder somt op wie er kunnen aankloppen bij het nieuwe mobiliteitscentrum: “Er worden bijeenkomsten voor werknemers, werkzoekenden, werkgevers en ZZP’ers georganiseerd. Werknemers waarvan het contract niet wordt verlengd of waar de baan van op de tocht staat, zijn welkom. We willen voorkomen dat mensen zonder werk komen te zitten. Wanneer iemand met ontslag bedreigd wordt, kunnen we ze op tijd begeleiden naar nieuw werk waar wel vraag naar is. Voorkomen is beter dan genezen”, vindt Roozendaal. Werkgevers die verlegen zitten om personeel kunnen zich uiteraard ook melden. Het mobiliteitscentrum gaat intensief samenwerken met het regionale mobiliteitsteam wat nog gevormd gaat worden.

Het mobiliteitscentrum gaat PIM (Participatie In Meierijstad) Werkt heten. Er is voorlopig gekozen voor een pop-uplocatie op een zichtlocatie in het centrum van Veghel. “Het moet een laagdrempelige plek zijn waar we snel kunnen opschalen. Voorlopig zijn we door de maatregelen genoodzaakt om digitaal te werk te gaan, maar wanneer het kan gaan de deuren aan de Markt 3 meteen open”, besluit wethouder Roozendaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant