Willeke van Doorn-Timmer heeft een boodschap met haar muurschildering. "Ben lief voor jezelf, dan kun je ook lief zijn voor de ander.” Foto: Wiek van Lieshout
Willeke van Doorn-Timmer heeft een boodschap met haar muurschildering. "Ben lief voor jezelf, dan kun je ook lief zijn voor de ander.” Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Cultuurdag open podium met airbrush, schilderen en muziek zeer geslaagd

Cultuur Kunst en cultuur 896 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Cultuurdag van afgelopen zaterdag op en rondom de Markt stond geheel in het teken van kunst, muziek en andere cultuur. “Er valt altijd iets te vieren met cultuur behalve als je het moet missen.”

Door: Cis van Pinxteren.

Willeke van Doorn-Timmer fleurde de kale witte muur vlakbij de Hema op met airbrush. Haar creatie stelt twee handen voor, een vragende hand en een helpende. “Voor mij betekent dat het ondernemen, elkaar helpen in het dorp en lief zijn voor elkaar. Dat gebeurt wat mij betreft te weinig, mensen zijn vaak geïrriteerd en afgunstig. Ben lief voor jezelf, dan kun je ook lief zijn voor de ander”, vertelt ze. Willeke vindt het supertof en een eer om het kunstwerk te maken. “Ik krijg veel complimenten en mooie reacties. Misschien houden ze de muur netjes bij want het was eerst een verwaarloosd stukje. Nu is alles schoongespoten en geschilderd en hopelijk blijft dat zo.” De muurschildering heeft naast de twee prominente handen ook veel kleurrijke bloemen. Willeke werkte vanaf ’s morgens negen uur met beschermend mondkapje aan het kunstwerk. “De contouren heb ik getekend en vooraf met krijt op de muur gezet, anders is het te groot om goed de verhoudingen in te schatten. Met de snelle techniek van airbrush kun je realistischere dingen maken.” 

Kippenvelschilderij
Maria Kemps schilderde in de middag samen met kinderen en twee medewerkers in het teken van actuele kwesties als de nasleep van de coronapandemie, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Kemps: “De bedoeling was dat kinderen die langsliepen mee schilderden. Het thema is best zwaar maar de kinderen hebben veel lieveheersbeestjes en bloemen erbij gemaakt. We hebben veel bekijks gehad want dit schilderij is een proces wat spontaan ontstaat.” Kemps merkt tijdens het schilderen dat het kunstwerk ook de aandacht trok van mensen die het aangaat. “Ik zag meteen dat er twee Oekraïense vluchtelingen lang stonden te kijken naar het schilderij. Toen ik op hen afstapte bevestigden ze dat ze Oekraïens waren en dat ze vooral de zonnebloemen mooi vonden. Dat gaf me kippenvel.” De mengelmoes van krantenkoppen, hartjes, bloemen en andere vredessymbolen kreeg nog op het laatst een laag vernis over zich heen. Kemps weet nog niet waar het schilderij komt te staan, ze hoopt dat het op een prominente plek komt zoals het voormalige gemeentehuis.

Open podium
Het is de derde editie van de Cultuurdag die eerst een héél weekend besloeg. In samenwerking met het Citymanagement is besloten om het als aftrap van de Oranjeweek te houden. “Ondernemers ondersteunen en investeren graag in de dag en zijn blij met de reuring die het geeft in het centrum”, aldus citymanager Harrie van Herpen. Na enkele tussenjaren valt het evenement dit jaar niet in het water. Kemps denkt dat de cultuursector sterker uit de coronapandemie komt ondanks alle tegenslag. “Tegenwind maakt sterkere vleugels zeggen ze.” De huidige wethouder van Cultuur, Menno Roozendaal, adviseert zijn opvolger om de komende jaren vooral de ruimte te durven geven aan initiatieven binnen de cultuursector zoals een Cultuurdag.

Livemuziek
Kinderen konden hun eigen postzegel maken met mooie kleding aan en andere kunst maken van klei. Lilian van Overbeek van Phoenix Cultuur is coördinator van de dans- en theaterafdeling. “Het is héél fijn dat het nu weer door kon gaan. Net bij de klassieke dans van Alladin zat het helemaal vol. Ze kunnen nu laten zien wat ze hebben geoefend en geleerd.” Kornelis Lievense organiseert de Cultuurdag. Lievense: “Er valt altijd iets te vieren met cultuur behalve als je het moet missen. Het is het meest open podium wat je kunt hebben. Op het terras krijg je echt een andere sfeer met al die livemuziek.”

Bigbands
Livemuziek zoals die van de bigband Fanjazztic. Zij speelden onder meer ‘Don’t know why’ van Nora Jones en nummers van Adele. De dirigent van de bigband, Harmen van Oss, vond het leuk om op de Cultuurdag op te treden net achter de Sint-Servatiuskerk. “Ik begeleidde ook een andere bigband, de Big Bandits, zij maken meer pop achtige muziek. Met Fanjazztic maken we meer jazz en vocale muziek.” De bands hebben veel uren gestoken om te repeteren met zangeres Angela van Mierlo. Voor saxofonist Henriëtte Pennings was het de eerste keer dat ze met Fanjazztic optrad met de meer ondersteunende baritonsaxofoon in plaats van de altsaxofoon. “Het was een behoorlijke vuurdoop maar ik ben tevreden. Toch lang geleden dat we voor publiek hebben gespeeld.” Het optreden smaakt duidelijk naar meer bij de muzikanten. In de tent aan de Markt eindigde de dag met muzikaal entertainment van verschillende bands van Pop&Co.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant