Volop entertainment tijdens de Schijndelse cultuur dag tijdens de Oranjeweek.
Volop entertainment tijdens de Schijndelse cultuur dag tijdens de Oranjeweek. Foto: Bas Ulehake

Schijndel Cultuur: kom kijken, luisteren en meedoen

Cultuur Kunst en cultuur 377 keer gelezen

SCHIJNDEL | Tijdens de Oranjeweek, rond Koningsdag, is het maar liefst tien dagen lang feest in het centrum van Schijndel. Zaterdag 23 april staat geheel in het teken van kunst en cultuur. Bezoekers van het Schijndelse centrum worden deze dag verrast met optredens, exposities, voorstellingen en workshops van verschillende verenigingen en organisaties. Hiermee laten zij gezamenlijk zien dat Schijndel rijk is aan kunst en cultuur, voor jong en oud.

Koninklijke workshops
In de grote tent op de markt worden allerlei activiteiten georganiseerd. Er wordt gedanst, muziek gemaakt en kinderen kunnen onder leiding van de kunstdocenten van Phoenix Cultuur tussen 13.00 en 16.00 uur zelf kunst maken. Wil jij net als koning Willem Alexander of koningin Máxima als een echte vorst of vorstin op je eigen ontworpen postzegel staan? Of laat je liever een heus staatsieportret maken? Je wordt gefotografeerd met mooie kleding aan, als een echte koning of koningin. Je mag lekker zelf creatief aan de slag gaan, met potlood, aquarel en stiften. Ook is er luchtdrogende klei, waarmee je een kroontje of een kasteeltje kunt maken. Nog wat versieren met kralen en allerlei kleuren en daarna neem je jouw eigen koninklijke creatie mee naar huis.

StreetArt
Tegenover het voormalige Verswarenhuys gaat kunstenaar Maria Kemps tussen 13.00 en 16.00 uur werken aan een groot kunstwerk: StreetArt. Het werk staat in het teken van de actualiteit: “Door de laatste twee jaren is iedereen een beetje beschadigd. Corona heeft er flink ingehakt en doet dat nog steeds. Ook door de oorlog nu in Oekraïne en de gevolgen daarvan beseft iedereen wat de waarde is van in vrijheid kunnen leven.” Ook het Jan Heestershuis en het RAADhuis zijn tijdens Schijndel Cultuur te bezoeken. Er zijn mooie exposities te vinden zoals Kleintjes van Klein, de tuinexpo Zeggingskracht in Brons, beelden van Peter Adams en de Tablet Kunstroute. Daarnaast zijn er exposities te bezoeken in het Dutch Art House, De Koffiemolen (werk van Cindy Langenhuijsen) en Het & Heads.

Theater, dans en muziek
Er wordt in Schijndel ook volop muziek gemaakt, gedanst, gezongen en geacteerd. Al dat talent laat zich zien en horen tijdens Schijndel Cultuur. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er diverse optredens verspreid over het centrum van koren zoals TOF en No Kidding. Daarnaast kun je genieten van mooie muziek van The Key, Eva & Lucas, The Cadillacs, Sarah & Maiky, pianoleerlingen van Peter Schütz, Rosa & Willem, Anne & Frank, de Big Bandits, Freddy & The Pacemakers en Fanjazztic. In de tent op de markt treden dansleerlingen van Phoenix Cultuur op onder leiding van hun docenten Elmira van Maris en Marloes Schellekens. Ook theater mag natuurlijk niet ontbreken. In ’t Spectrum kunnen kinderen en hun ouders om 14.00 uur terecht voor een gratis muzikale familievoorstelling van de beroemde Dirk Scheele. ’t Spectrum biedt deze voorstelling aan in samenwerking met Theater de Blauwe Kei, de gratis kaartjes kunnen gereserveerd worden via www.blauwekei.nl. Ook voor circus kom je naar het centrum van Schijndel want Mr Poehaa treed op met zijn circustheater.

Het tentdak gaat eraf
Als uitsmijter gaat ’s avonds in de tent het dak eraf. De bands van Pop&Co, het bandcoachingsprogramma van Phoenix Cultuur, sluiten Schijndel Cultuur af met knallende optredens. 

Organisatie en programma
Deze mooie dag wil je natuurlijk niet missen. Jong en oud kan komen genieten, luisteren, kijken en natuurlijk ook meedoen. Schijndel Cultuur wordt georganiseerd door citymanagement Schijndel in samenwerking met Phoenix Cultuur en andere Schijndelse verenigingen en organisaties. Meer informatie en het programma met de timetable kun je vinden op www.in-schijndel.nl/schijndelcultuur.

Elmira van Maris.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant