De cast van The Visit eindelijk in actie. Foto: Jos Kaldenhoven
De cast van The Visit eindelijk in actie. Foto: Jos Kaldenhoven Foto: jos kaldenhoven

Eindelijk de première van The Visit door het Schijndelse BMT Producties

Cultuur Kunst en cultuur 507 keer gelezen

BREDA | Het Schijndelse BMT Producties heeft afgelopen donderdag in een bijna uitverkocht Chassé theater in Breda eindelijk de Nederlandse première van The Visit kunnen opvoeren. Producent Alexandra Peperkamp van het amateurgezelschap dat voorheen bekend was onder de naam Het Brabants Muziek-Theater: “Het is een heel erg lang traject geweest. In 2018 verkregen wij de rechten voor deze musical die nog niet eerder in Nederland is opgevoerd. In 2019 hielden we audities en in 2020 konden we, vlak voor corona uitbrak, de cast presenteren.” Wat er daarna gebeurde is welbekend: de lockdown, repetities via het beeldscherm, uitgestelde voorstellingen en op het laatst zelfs het annuleren van de voorstellingen in Uden en Nijmegen.

Het professioneel uitgevoerde programmaboek van wel 56 pagina’s meldt: “The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim veertig jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn.” Nu zijn deze wervende teksten vooral bedoeld om de nieuwsgierigheid te prikkelen, maar na afloop kan gezegd worden dat de beschrijving van ‘een muzikale sneltrein’ volledig klopt. In ruim tweeëneenhalf uur voltrekt zich een waar spektakel op het toneel. Niet alleen qua spel. Valeska Poismans als Claire Zachanassian en Stephan Beerens als Alfred Ill overtuigen absoluut in hun rol. Maar ook de pastoor, gespeeld door Guus Visser, en de burgemeester, een rol van Bart van der Meer, zijn zeer geloofwaardig.

Ook in het ensemble wordt muzikaal vakwerk geleverd. Tara Bos en Jelle Wijgergangs spelen in enkele flashbacks de jonge Claire en Alfred. Vooral de glaszuivere stem van Tara maakt daarbij indruk, terwijl de stem van Jelle van hun duetten een romantisch geheel maakt. Linda de Wit maakt in haar rol als Mathilde, de vrouw van Alfred, indruk in de emotionele solo’s die ze zingt. Daarnaast maakt het ensemble een heel sterke indruk.

Componist
In de zaal zat, op uitnodiging van BMT Producties, de Zwitserse Moritz Schneider, die de muziek heeft geschreven. De goedlachse Schneider gaf toe dat hij kippenvel kreeg toen hij in een nog lege zaal een van zijn nummers kon horen. Na de voorstelling praat Schneider uitgebreid met dirigent Sander Vredenborg. “Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit van de zang en het orkest”, laat de componist weten. Vredenborg is blij dat Schneider dit compliment geeft: “Zijn muziek is niet gemakkelijk. Hij plaatst soms diverse muziekstijlen in één nummer zoals jazz en latin. Maar ik vind het geweldig om voor dit orkest te mogen staan.”

Genodigden
In het publiek zaten veel genodigden uit Schijndel zoals vertegenwoordigers van sponsors en de wethouder voor cultuur van de gemeente Meierijstad, Menno Roozendaal. Ook hij was diep onder de indruk van de wijze waarop het duivels dilemma op de planken is gebracht. Ook Marion Rodie uit Breda, jarenlang betrokken bij het BMT als choreograaf en regisseur, was enthousiast: “Ik vond het een heel verrassende musical, kende de muziek ook niet. Ik had dit absoluut niet zo verwacht, maar klasse.”

Trots
En producent Alexandra Peperkamp kan na afloop alleen maar vol trots kijken naar de cast, orkest en crew: “Dit was geweldig.” BMT producties speelt nog voorstellingen in Veghel, Waalwijk en Oss.” Meer informatie op bmtproducties.nl.


Meierijstad zwaait raadsleden uit, twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

VEGHEL | De oude samenstelling van de gemeenteraad heeft dinsdagavond voor het laatste vergaderd. Tijdens deze vergadering is de zittingsperiode 2017 – 2022 definitief afgesloten. Twee raadsleden werden door burgemeester Kees van Rooij verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Mari van der Aalsvoort en Sikko Oegema hebben dinsdagavond een Koninklijke onderscheiding gekregen. Beide heren zijn twaalf jaar of langer volksvertegenwoordiger, nemen afscheid én hebben niet eerder een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze worden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van der Aalsvoort
Van der Aalsvoort (1958) is van 03-2010 tot en met 31-12-2016 raadslid en fractievoorzitter geweest voor DORP-ABS in de toenmalige gemeente Schijndel.
Daarna was hij van 01-01-2017 tot en met 29-03-2022 actief als raadslid en later ook als fractievoorzitter voor Team Meierijstad en vanaf 2 mei 2019 voor HIER, beide in de gemeente Meierijstad.

Sikke Oegema
Oegema (1964) was tussen 09-2002 en 03-2010 raadslid voor de PvdA in de toenmalige gemeente Schijndel. Ook van 05-2014 tot en met 31-12-2016 vervulde hij deze functie.
Van 01-01-2017 tot en met 29-03-2022 was hij fractievoorzitter voor de PvdA in Meierijstad.

Onderscheidingen
De onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de raadsvergadering van de gemeente Meierijstad in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Tijdens deze raadsvergadering werd er afscheid genomen van de gemeenteraad. Woensdagvond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Rector Klaus Brandstetter van de school in Gulen smeekjt Clkaire Zachanassain om af te zien van haar voorwaarde omom hety stadje pas financieel te helpen als haar jeudgliefde Alfred dood is.
Afbeelding
De bevoling van Gulen ziet de helicopter van Clarie Zachanassain weer vertrekken
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant