Afbeelding
Foto: Wiek van Lieshout

De Kunst van het Tekenen

Cultuur Kunst en cultuur 394 keer gelezen

SCHIJNDEL | Tekeningen zijn op zichzelf staande kunstwerken. Lange tijd zag men dat anders, maar de laatste jaren staat de tekenkunst weer meer in de belangstelling. Ook grote musea wijden steeds vaker exposities aan tekeningen en schetsen, omdat je daaraan bijna letterlijk kunt zien hoe een kunstenaar denkt en werkt.

De expositie Kunst van het Tekenen geeft op twee locaties een inkijkje in het creatieve proces van de kunstenaar. Wat gaat er vooraf aan een schilderij, prenten- of stripboek?

Museum Jan Heestershuis
In Museum Jan Heestershuis zijn de tekeningen van Jan Heesters te zien. In de collectie zitten honderden tekeningen van zijn hand. Heesters heeft in zijn studietijd veel (technische) tekenlessen gevolgd maar het liefst koos hij zijn eigen onderwerp. Deze selectie geeft een dwarsdoorsnede van de diversiteit aan onderwerpen. Het maakt zichtbaar waar Heesters zijn inspiratie vandaan haalde. Met een schetsboek en potlood of inkt pen op zak wist hij alledaagse situaties snel te vangen. Tijdens zijn vele reizen door Nederland en op zijn grandtour naar Frankrijk, Italië en Tunis heeft hij de karakteristieke landschappen op papier weten vast te leggen. Uit de collectie zijn verder gedetailleerde getekende portretten gekozen. Daarnaast hangen er ook tekeningen uit zijn studietijd. Bijvoorbeeld de naaktmodelstudies in klassieke houdingen. Deze modeltekenlessen worden nu nog gegeven, zoals te zien op de schetsen van kunstenaar Rein van Uden. De sfeervolle prenten van Sandra Klaassen, illustrator van prentenboeken, staan in dienst van het verhaal. Maar de originele tekeningen zijn ook op zichzelf zeker de moeite waard om te exposeren.

RAADhuis
In het RAADhuis is te zien dat beeld en tekst samen een verhaal vormen. Op de eerste verdieping wordt de totstandkoming gepresenteerd van het prentenboek “Lot en de Draak”, geschreven door Monique van der Zanden met illustraties van Sandra Klaassen. Welke afwegingen maakt een illustrator, wat verbeeld je en wat laat je aan de verbeelding over? In het souterrain van het RAADhuis staat de presentatie centraal van de originele schetsen die Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg maakten voor het stripboek Brabant - Daar Brandt Nog Licht, de geschiedenis in strip. Daar is te volgen hoe deze strip tot stand is gekomen.

De Kunst van het Tekenen is op beide locaties te zien tot en met 30 januari 2022. Kijk voor meer informatie op de website www.museumjanheestershuis.nl Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel, is geopend di t/m zo 13.00 – 17.00 uur RAADhuis, Markt 20, Schijndel, is geopend di t/m vr 10.00 – 17.00 uur en za 10.00 – 16.00 uur.

Sandra Klaassen. Aladin.
Jan Heesters
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant