Geert Maas exposeerde zijn bloemrijke kunst in de Heilige Servatiuskerk.
Geert Maas exposeerde zijn bloemrijke kunst in de Heilige Servatiuskerk. Pascal van Oers

Zomerse atelierroute valt dit jaar niet in het water

Cultuur Kunst en cultuur 314 keer gelezen

SCHIJNDEL | De atelierroute was afgelopen zondag, het thema van dit jaar was ‘Water’. DeMooiSchijndelKrant sprak met vier van de achttien kunstenaars over hun kunst, het exposeren en nog veel meer. 

Door: Cis van Pinxteren

Jan Aldenhoven, voorzitter van de atelierroute en beeldhouwer, was zichtbaar gelukkig dat de route door kon gaan. “Eindelijk mag het weer! Het grootste werk van deze expositie is een wandkleed van Marian ‘Where water meets the sky’.”
Marian Verdonk behoort tot een van de drie nieuwelingen van deze editie. Zij schildert met biologische wol van gerecyclede spijkerbroeken. Sinds tweeënhalf jaar woont ze in Schijndel. “Ik was van plan om in Schijndel een centrum voor innovatieve ambacht op te zetten, dat is me hier uiteindelijk niet gelukt.” Verdonk hoopt meer Schijndelaren te kennen via de route. “Kom even langs hier vlakbij, iedereen is van harte welkom. Ik vind Schijndel een leuk, sociaal dorp maar met corona zat ik alleen in m’n eigen bubbel zonder iemand te kennen. Ik moet nog m’n plek vinden hier.”
Na veel met kostuums te werken in de theatersector ging Verdonk autonoom schilderwerk maken naast docent beeldende vorming. Ze twijfelde of ze weer voor de klas ging staan tijdens de tweede coronagolf maar dankzij een grote opdracht heeft ze nu meer klanten. “Ik doe niet aan vaste, dichtere vilt. Mijn wandkleden zijn zacht en aanraakbaar door de punchtechniek die ik gebruik.”

Saxofoon, bloemen, kerk
Geert Maas houdt ook van de natuur, zijn expertise zit al veertig jaar in het grafisch ontwerpen voor de bloemensector. Zelf maakt hij kunst in de vorm van schilderijen en foto’s van bloemen. “Om een bloem goed te schilderen hoef ik ze nog niet eens in m’n hand te hebben. Fotografische beelden zijn een soort explosies van verschillende winter- en zomerbloemen, al die bloemen kun je door elkaar heen zetten.” Het ‘faken’ van een boeket ziet de kenner Maas ook in vele kunstwerken uit de 16de en 17de eeuw. Nu kunnen bloemen door het hele jaar door bloeien en kun je foto’s makkelijk met een computer bewerken. De bekendste locatie van de atelierroute is voor Maas: de Heilige Sint Servatiuskerk. “M’n vrienden gaan om elk uur jazzmuziek improviseren op de schilderijen die ze zien. Ik verheug me op de sfeervolle verrassing van een ander perspectief binnen een kerk met instrumenten als een saxofoon en orgel.”

Figuratief abstracte vlekken
De Schijndelse Maria Kemps doet niet voor het eerst mee met de atelierroute. “Het is vooral gezellig en laagdrempelig. Ik merk dat mensen niet zomaar een museum binnenlopen en met zo’n atelierroute met een kopje thee en een koekje bij mij thuis is dat anders.”
Het werk van Kemps heeft veel Friesche waterlandschappen. Een van haar schilderijen heet ‘Windstil’ en laat dus windstil water zien. “Ik schilder abstract-figuratief, dat is niet realistisch. Van het geheel zie je één vorm maar het zijn allemaal aparte abstracte vlekken. Probeer veel technieken uit bijvoorbeeld m’n olieverf zo verdunnen dat het lijkt op aquarel.” Kemps doceert onder meer bij Phoenix cultuur en geeft workshops. “Denk niet meteen als je begint ik maak zo een ‘Karel Appel’. Probeer eerst écht goed technieken te leren.”

Transparante aquarel
Rein van Uden schildert aquarelschilderijen. Aquarel blijkt een oude maar moeilijke schildertechniek met toepasselijke waterverf. “De laatste tien jaar leg ik me toe op aquarel, het is een mooie en transparante techniek. Waterverf is de simpelste en eerlijkste vorm, je kunt er geen lagen overheen schilderen. Je ziet elk foutje wat de schilder maakt, veel mislukte versies worden kapotgescheurd.” Van Uden schilderde onder meer het schilderij ‘Zicht op Harlingen’ dat net als andere expositiekunst te zien is in het Jan Heesterhuis tot en met 24 oktober. “Ik zit met waterverf altijd goed bij het thema hé, haha. Zo’n atelierroute is altijd gezellig.” Op dit moment worden aquarelschilderijen van hem geëxposeerd in Sint Petersburg en Slovenië dankzij het IWS (International Watercolor Society). De kwaliteit van de ervaren aquarellist groeit naarmate de jaren vorderen. “Onder meer het kleurgebruik en de uitstraling zijn mooier geworden. Ik streef ernaar dat ik het zelf goed vind en stapsgewijs beter word. Misschien als ik 110 ben zit ik aan de top, haha.”

Maria Kemps staat voor een van haar abstract-figuratieve schilderijen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant