Afbeelding

Juryrapport derde opdracht ‘Het Perfecte Plaatje Schijndel’

Cultuur Kunst en cultuur Het Perfecte Plaatje Schijndel 1.255 keer gelezen

SCHIJNDEL | Opdracht drie zit er op. Een stilleven met een Schijndels product. Jullie zijn heel Schijndel doorgegaan om de meest Schijndelse producten te verzamelen. Lees hieronder wat de juryleden Frans en Tom Keetels van de inzendingen vonden.

“De deelnemers zagen deze opdracht als een flinke uitdaging, maar de ideeën, creativiteit en technische uitvoeringen zijn over het algemeen écht goed. Wat een prachtige stillevens zitten er tussen! Tot nu toe elke keer een andere winnaar vanuit de vakjury, dat is mooi om te zien. Het niveau stijgt met de opdracht en we zijn benieuwd waar dit eindigt. Ook de volgende opdracht zal een interessante uitdaging vormen”! Aldus de jury.

Foto 1 Marleen Bijnen


Foto 1 Marleen Bijnen 

Een stilleven vol met Schijndelse producten dat de Bourgondiër in je naar boven haalt én een voorbeeld in voedselfotografie is – hier krijg je meteen zin in! De sfeer en compositie zijn prachtig. Misschien hadden de bierflesjes meer scherpte mogen hebben, maar de onscherpe muur is zeker een goede keuze. Technische minpunt: verleng de sluitertijd en verlaag de ISO naar 100, dat voorkomt het beetje ruis dat de foto bezit.

Compositie: 8,5
Techniek: 6
Impact: 8
Totaal: 7,5

Foto 2 Mirjam Konijnenberg


Foto 2 Mirjam Konijnenberg -

Een heel goed gevonden Schijndels product. We waarderen de gedachte vanuit de kracht van eenvoud. Ook de zorgvuldigheid in het vouwen van de theedoek is goed. De compositie/uitsnede had naar onze mening wel sterker kunnen zijn. Teveel zwart. En de onderkant van theedoek is te dominant in beeld; dat had afgekaderd mogen worden.

Compositie: 6
Techniek: 7
Impact: 6
Totaal: 6,3

Foto 3 Erwin Pijnenburg


Foto 3 Erwin Pijnenburg 

Het licht valt meteen op – prachtig, sfeervol en spannend! Een smakelijk geheel in een doeltreffende compositie met goede verhoudingen tussen groot en klein. Hoewel bewust gekozen had de foto voor ons een tikkeltje lichter gemogen en de kleuren net ietsje warmer. Schaduwpartijen vrij hard. Maar goed gedaan.

Compositie: 7
Techniek: 7,5
Impact: 7
Totaal: 7,2

Foto 4 Lars van Nieuwburg


Foto 4 Lars van Nieuwburg 

Een sfeervolle foto in een prachtige ruimte waarbij de aankleding op de houten plank prima in orde is. Goed bedacht en goede nabewerking. Compositorisch en technisch is het echter iets minder. Het flesje bier had beter weggelaten kunnen worden. Als een statief gebruikt was, dan had de ISO flink omlaag gekund. Nu is er ruis zichtbaar en is de foto licht bewogen. Jammer, hier zat meer in!

Compositie: 7
Techniek: 6
Impact: 7
Totaal: 6,7

Foto 5 Jan Oremans


Foto 5 Jan Oremans

Een scherpe en camera technisch uitstekend uitgevoerde foto. De kleuren verwijzen naar de Schijndelse vlag. Is de compositie heel spannend? Nee, maar keurig en precies gekaderd. De spiegel voegt zeker iets toe aan het beeld.

Compositie: 7
Techniek: 7
Impact: 7
Totaal: 7

Foto 6 Theo van Eeuwijk


Foto 6 Theo van Eeuwijk 

Een ijzersterk beeld! De kaars als prachtige lichtbron ín de foto – geweldig licht. Vermoedelijk een hulplichtje aan de voorkant om het brillenkokertje uit te lichten. Een foto met een verhaal en technisch goed uitgevoerd gezien het vlammetje. Als we iets moeten opmerken: de uitsnede had ietsje krapper (rechts en boven iets minder zwart) gemogen.

Compositie: 8
Techniek: 8
Impact: 8,5
Totaal: 8,2

Foto 7 Daniel Spierings


Foto 7 Daniel Spierings

Een foto met een idee erachter en goed bedacht om de krant als Schijndels product toe te voegen; duidelijk Schijndel. Het geheel werkt echter niet zo goed en het licht is vlak en niet spannend geweest. De bewerking is vrij stevig waardoor het iets te contrastrijk en ‘vlekkerig’ oogt.

Compositie: 5,5
Techniek: 5,5
Impact: 6
Totaal: 5,7

Foto 8 Feline van den Besselaar


Foto 8 Feline van den Besselaar 

De compositie is erg mooi opgezet en de verse tak hop voegt echt iets toe. Sfeervol, dit zou iemand kunnen schilderen. De betrekkelijke eenvoud versterkt het beeld. Met beperkte middelen een goede foto gemaakt. Puur technisch gezien was het onnodig om met ISO 3200 te fotograferen. De sluitertijd mag zo lang als nodig zijn voor stilleven.

Compositie: 7,5
Techniek: 6
Impact: 8
Totaal: 7,2

Foto 9 Janet van Rijsbergen


Foto 9 Janet van Rijsbergen

Sterk beeld met het kaarslicht als enige lichtbron – prachtig en sfeervol! De elementen komen samen en vormen een verhaal. Technisch is deze foto héél goed uitgevoerd. Compositorisch hadden we enkele andere keuzes gemaakt; de ruimte rechts voegt niet veel toe en de foto had vierkant of staand in onze ogen beter gewerkt. Indrukwekkend resultaat!

Compositie: 7
Techniek: 8
Impact: 8
Totaal: 7,7

Foto 10 Rosa Kluijtmans


Foto 10 Rosa Kluijtmans

Een setting zonder poespas, de kracht van eenvoud, mooie compositie. Het gebroken ei en de veer maken het tafereel helemaal af. Een sterk beeld met zacht licht, dat wellicht een iets krappere uitsnede had mogen hebben en te donker is. Verder een technisch goede foto.

Compositie: 8
Techniek: 7
Impact: 7,5
Totaal: 7,5

Ben jij het eens met de jury? Of kies jij voor een hele andere foto? Laat je stem nu gelden op deze pagina. Diegene met de meeste stemmen krijgt een bonuspunt!

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant