Schrijverscollectief Meierij voelt zich gepasseerd door de gemeente.
Schrijverscollectief Meierij voelt zich gepasseerd door de gemeente.

‘Wij krijgen geen aandacht van de gemeente’

Cultuur Kunst en cultuur 464 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het Schrijverscollectief Meierijstad werd in 2015 opgericht door dichter Julius Dreyfsandt zu Schlamm. Dit gebeurde vooruitlopend op de fusie van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel. Het Schrijverscollectief is er namelijk voor alle dertien dorpen. Toch is het lastig om voet aan de grond te krijgen.

Door: Ties van Dooren.

De fusie maakte dichter Julius nieuwsgierig. Er ontstond een nieuwe samenvoeging van talenten. Hoeveel talent zat er wel niet in Meierijstad? Als poëet zijnde gingen zijn gedachten uit naar deze tak van talent. Het Schrijverscollectief werd opgericht om dit talent samen te krijgen en te verzamelen. Het collectief kreeg de naam Schrijverscollectief Meierijstad. Schrijvers, dichters, en cartoonisten meldden zich aan. Het Collectief kreeg zelfs een Aanmoedigingsprijs van de gemeente Meierijstad. De prijs was een tegoedbon voor publicatieruimte in lokale kranten. De Facebookgroep, die ze op eigen initiatief aanmaakte, won aan populariteit en er werden verschillende activiteiten georganiseerd met voordrachten in Wijbosch, Nijnsel, Sint-Oedenrode en Veghel. Daarnaast was het Schrijverscollectief onder andere verantwoordelijk voor een literaire avond in de Watersteeg en in Odendael en namen ze deel aan Fabriek Magnifique. Bert de Graaf is redactielid en secretaris van Schrijverscollectief Meierij, zoals ze inmiddels heten. Het collectief had ambitieuze plannen. “We hebben gesprekken gehad met ambtenaren van Meierijstad, gesproken met Phoenix Cultuur, CultuurKade, Bibliotheek, Jan Heesterhuis over samenwerking. Zodoende is er onder andere contact geweest over het cultuuraanbod op basisscholen. Wij gaven voorheen al gastlessen over poëzie en boden aan daarmee door te gaan. Er zijn 25 scholen aangeschreven om mee te doen met de Gedichtenwedstrijd 75 jaar Bevrijding in goede samenwerking met de bibliotheken. Geen school deed mee”, baalt De Graaf.

Het Schrijverscollectief stelde zich sportief op en bleef doorgaan met het op de kaart zetten van poëzie. De Graaf en zijn collega's waren verrast toen de gemeente in 2019 een stadsdichter benoemde. "Deze stadsdichter is geselecteerd door een gezelschap waarbij het collectief niet werd betrokken vanwege mogelijke partijdigheid met betrekking tot eigen dichters. Dat vinden we raar.” Het aanstellen van een stadsdichter vindt De Graaf een goede zaak. Hoe meer aandacht voor poëzie hoe beter. Toch voelen ze zich bij het Schrijverscollectief Meierij gepasseerd. "Het collectief is door de gemeente gewoon genegeerd. Waarom? Geen idee. We kregen in 2017 een aanmoedigingsprijs en daarna werd het stil.” De Graaf voelt zich niet serieus genomen. "Na twee eerdere bezoeken aan het gemeentehuis werd ons gevraagd: ‘Kom eens vertellen wat jullie doen'. Dat is toch vreemd. En nu is er opeens wel geld voor een stadsdichter. De huidige dichter Rick Terwindt krijgt 3000 euro per jaar. Wij hebben nog nooit een cent gekregen.” Toch blijft het Schrijverscollectief zich inzetten voor poëzie. "Wij krijgen geen aandacht van de gemeente maar the show must go on."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant