Afbeelding
Foto: Bas Ulehake

Energie besparen? Begin bij jezelf!

Column duurzaamheid 421 keer gelezen

Het is actueler dan ooit: energie besparen. Als we het niet willen doen voor onze portemonnee, dan wel voor het klimaat of vanwege de geopolitieke situatie in de wereld. Om die energie te kunnen besparen, kun je natuurlijk allerlei maatregelen nemen. Van kleine investeringen als radiatorventilatoren, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie tot grote investeringen als zonnepanelen, infraroodverwarming of een warmtepomp. Supergoed natuurlijk, dat we samen deze omslag maken! Maar wat veel mensen nog niet goed op hun netvlies hebben, is dat we met ons eigen gedrag al 15 tot 20% kunnen besparen op onze energierekening. Daarvoor is het wel nodig dat we onze gewoontes aanpassen. En dat valt natuurlijk niet mee.

Hoe meer je aanpast in je dagelijks leven, hoe hoger je besparing uiteraard is. Wist je dat ongeveer 60% van je energierekening bestaat uit de verwarming van je woning? De thermostaat een graadje (of twee) lager zetten scheelt dus al heel veel. Draai de radiatoren in de slaapkamers dicht, zodat ze niet staan te loeien terwijl iedereen beneden zit. Dat geldt ook voor andere ruimtes waar je weinig komt. Combineer je deze tips op het gebied van verwarmen met korter douchen (tip: schaf een douchetimer aan, zodat je ziet hoe lang je aan het douchen bent), dan scheelt dat nóg wat meer. Wen jezelf aan om altijd wanneer je een ruimte verlaat (waar niemand anders is) de lichten uit te zetten en schakel waar het kan over op LED-verlichting.

En dan zijn er nog je cv-instellingen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80°C. Dat betekent dat ze het water waarmee je woning verwarmd wordt standaard opwarmen tot deze temperatuur. Dat kost uiteraard veel gas en CO2. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is een verwarmingstemperatuur van 50 of 60 graden vaak voldoende. Bij moderne ketels kun je deze temperatuur zelf instellen, en het loont dus zeker de moeite om dit te doen. Dit bespaart je direct veel energie, terwijl je niet inlevert op comfort. Kortom: dit is misschien wel de eenvoudigste tip om meteen energie te besparen zonder veel moeite!

Ik ben me ervan bewust: je gewoontes aanpassen is ingewikkelder dan een radiatorventilator kopen. Maar van de andere kant: het kost je niks aan investering én levert je direct voordeel op. Wanneer begin jij?

Bart-Jan van Alebeek
Enirgy

Uit de krant

Uit de krant