Afbeelding
Foto:

Contant betalen in Meierijstad? Daar hangt een fors prijskaartje aan

Algemeen 1.427 keer gelezen

SCHIJNDEL | Mocht de gemeente Meierijstad besluiten om contante betalingen mogelijk te maken bij alle gemeentelijke voorzieningen dan hangt daar een fors prijskaartje aan. Uit een onderzoek dat op voorspraak van de gemeenteraad is gedaan, blijkt dat er een eenmalige investering nodig is van 472.000 euro en een jaarlijkse kostenverhoging van 345.000 euro.

De gemeenteraad vroeg het college middels de motie Pinnen is niet voor iedereen een fluitje van een cent om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het invoeren van contante betalingen bij alle gemeentelijke voorzieningen. Dit nadat er klachten waren binnengekomen van een inwoner die weigerde om met de pin te betalen in het Veghelse zwembad De Beemd.

Uitvoerbaarheid
Het onderzoek heeft zich primair gericht op de uitvoerbaarheid voor de ambtelijke organisatie, en niet zozeer op het vaststellen van de behoefte van de burger aan contante betalingsmogelijkheden.

Contante betalingen
De gemeente heeft vlak na haar oprichting afgewogen in hoeverre het bij gemeentelijke voorzieningen contante betalingen kon en wilde faciliteren. Destijds is gekozen om dit te faciliteren voor Burgerzaken op het gemeentehuis in Veghel.
Daarnaast speelde bij het museum Jan Heestershuis de situatie dat er een koppeling was met het VVV en bijbehorende winkel, waardoor ook daar contante betalingen mogelijk waren. Deze faciliteit is na het vertrek van VVV blijven bestaan.
Feitelijk is dus bij twee gemeentelijke voorzieningen momenteel contante betaling mogelijk. Op alle andere locaties is het enkel mogelijk om te betalen met pin.
De gevolgen, die zijn terug te lezen in het rapport Onderzoek naar de effecten van uitbreiding van de mogelijkheid tot contant betalen bij alle gemeentelijke voorzieningen, liegen er niet om. In het rapport spreken ze zelfs over ‘risico’s en obstakels’. Deze zouden gelden voor zowel burgers, ambtenaren en de gemeente als overheidsorganisatie.

Zwemlessen
Zo schrijven de onderzoekers dat ‘contant geld risico’s met zich meebrengt voor de veiligheid van ambtenaren, maar ook burgers. Het beheren van contant geld kan leiden tot diefstal, overvallen en andere veiligheidsproblemen. Dit risico is aanwezig en wordt nadrukkelijk gevoeld door ambtenaren van Meierijstad die bij de zwembaden, sportaccommodaties en de gemeentewerven werken’. Bij de gemeentewerven in Veghel en Schijndel komt het momenteel regelmatig voor dat er een lang rij met auto’s staat te wachten om hun afval te storten. Op het moment dat het huidige snelle digitale betaalsysteem wordt aangevuld met contante betalingen, waarmee meer betaaltijd is gemoeid, is het de verwachting dat wachttijden en -rijen fors langer worden. En alsof dat nog niet alles is, moeten ambtenaren zelf zorgen voor contant wisselgeld, dit registreren, afstorten, laten administreren door de financiële administratie en er verantwoording over afleggen. Hier is capaciteit voor nodig. ‘Om dit punt concreet te maken: bij zwembaden De Beemd, De Neul en De Molen Hey is sprake van een tekort aan zwemleraren. Openstaande vacatures kunnen momenteel niet worden ingevuld. Als contant geld geïntroduceerd wordt, betekent dit een minimaal een inzet van vijftien uur per week van het huidige personeel. Dit heeft als consequentie dat minimaal 200 kinderen geen zwemlessen kunnen krijgen of dat de openstelling van de zwembaden moet worden verminderd in verband met gebrek aan toezicht’.

Klacht
Het beheren van contant geld brengt kosten met zich mee, zoals voor afstorten, beveiliging, transport, opslag en administratie. Elektronische betalingen zijn kostenefficiënter en verminderen de administratieve lasten. Om het contant betalen bij gemeentelijke voorzieningen mogelijk te maken is een eenmalige investering nodig van 472.000 euro en een jaarlijkse kostenverhoging van 345.000 euro. ‘Al met al brengt het faciliteren van contante betalingen binnen alle gemeentelijke voorzieningen van Meierijstad extra kosten met zich mee’ concluderen de onderzoekers.
Wat verder opvalt is dat medewerkers van burgerzaken op de locaties Schijndel en Sint-Oedenrode (in Veghel kan wel cash worden betaald - red.) de afgelopen jaren vrijwel nooit de vraag kregen om contant te mogen betalen. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de milieustraten en gemeentewerven. Voor bezoekers van de zwembaden geldt dat dit jaar zo’n vijftig verzoeken zijn gedaan om te mogen afrekenen met contant geld. Het lijkt dus wel mee te vallen, zeker omdat er ‘na uitleg slechts twee bezoekers aangegeven hebben hiervan een zaak te willen maken. Uiteindelijk heeft dit in geen enkel geval geleid tot een werkelijke klacht’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant