Ineke Barten legt de vrijwilligers uit wat ze mogen doen. Foto: Wiek van Lieshout
Ineke Barten legt de vrijwilligers uit wat ze mogen doen. Foto: Wiek van Lieshout Foto: Wiek van Lieshout

Vrijwilligers druk in de weer in Schijndels voedselbos

Algemeen 394 keer gelezen

SCHIJNDEL | Voor het Voedselbos in Schijndel zijn er zaterdag 9 en zondag 10 december weer plantdagen. Je taak op zo’n dag is het planten van de verschillende bomen, struiken en andere planten. Ineke Barten, kerngroeplid van het voedselbos in Schijndel, vertelt: “Een voedselbos is een door de mens ontworpen bos dat ervoor zorgt dat de natuur en voedselproductie samen kunnen gaan.”

Een voedselbos bestaat uit zeven lagen. Je hebt de hoge bomen, kleine bomen, struiken, kruidachtige planten, klimplanten, bodembedekkers en wortelgewassen. Deze lagen bevatten verschillende soorten planten die eetbare producten produceren. “De landbouw en natuur zijn de laatste jaren veel uit elkaar gedreven. Ook worden er teveel dierlijke producten gegeten en hebben we een tekort aan voer voor het vee. Daarom hebben wij een systeem gemaakt dat gezonde voeding produceert en samengaat met een eiwitrijk dieet. Die eiwitten krijgen we door veel noten te produceren, zodat we minder vlees hoeven te eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen’’, vertelt Ineke.

Verdienmodel
De initiatiefnemers van het voedselbos denken ook dat dit een verdienmodel kan zijn voor agrariërs. “Het verdienmodel wordt dan de verkoop van groente, fruit en noten die groeien in het voedselbos. Er zijn ook al boeren die het aan het uitproberen zijn. Een boer brengt dan een stuk land in waarop hij voedselbosbouw toelaat om te kijken of er een verdienmodel inzit voor hem. Meestal zijn dit dan kleine stukken omdat het eerst getest moet worden’’, zegt Ineke.

Sponsoren
Het Schijndelse voedselbos heeft ook sponsoren zoals de Schijndelse cateraar VITAM. “VITAM krijgt daarvoor in ruil een eigen stukje voedselbos. Uit dit stukje bos gaat VITAM de oogst gebruiken in een aantal van haar restaurants. Ook sponsoren ze een educatief stuk waar mensen heen kunnen gaan om dingen te leren over voedselbossen. In dat educatieve bos staan veel verschillende soorten planten en bomen die daar getest worden op bruikbaarheid’’, aldus Ineke.

De plantdagen
“Voor zowel de zaterdag als de zondag verwachten we zo’n 30 vrijwilligers. Dat is een best goede opkomst want, zie ze allemaal maar eens aan te sturen’’, vertelt Ineke: “We leggen aan het begin van de dag altijd nog even uit hoe zo’n boom wordt geplant, maar er zijn natuurlijk ook mensen die wat vaker komen en die weten al hoe het moet. We hebben ook altijd scheppen beschikbaar. De mensen moeten alleen wel zelf laarzen en handschoenen aan doen, want het is natuurlijk wel heel nat allemaal.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant