Dirk Lammers, Jan van Hoof en Harrie van de Brand versleutelen de Karma Gun.
Dirk Lammers, Jan van Hoof en Harrie van de Brand versleutelen de Karma Gun.

Kunstwerk van Schijndelse kunstenaar onthuld in Veghel

Algemeen 774 keer gelezen

SCHIJNDEL | In de zoektocht naar een manier om de Noordkade en het Veghelse centrum met elkaar te verbinden zijn de hoofdrolspelers uitgekomen op een kunstroute. Afgelopen woensdag werd het eerste kunstwerk van de kunstroute ‘onthuld’. De maker is Schijndelaar Remon van Zoggel.

De kunstroute is een initiatief van de Noordkade, Gemeente Meierijstad en Centrummanagement Veghel en loopt van de Noordkade via het Heilig Hartplein tot aan het Meijerijplein. “De route is ongeveer één kilometer lang. Er komen in totaal twaalf sokkels te staan waarop kunst kan worden gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de kunstcollecties twee tot drie keer per jaar wisselen. Zo ontstaat er een mooie wandeling tussen de Noordkade en Veghel Centrum”, denkt Lammers. Gemeente Meierijstad heeft de Kunststichting Meierijstad gevraagd om dit project vorm te gaan geven. Jan van Hoof is aangesteld als projectleider.
Het project bevindt zich nog in de testfase. Afgelopen woensdag werd de eerste sokkel geplaatst op het Heilig Hartplein. De initiatiefnemers hebben Remon van Zoggel uit Schijndel van Dutch Deco Factory (DDF) zover gekregen om een eerste kunstwerk te plaatsen. Van Zoggels werk hangt over heel de wereld, maar dit is zijn eerste kunstwerk in de gemeente Meierijstad. Al was Van Zoggel ook verantwoordelijk voor de Mijmerbanken. “Ik ben er blij mee”, aldus Van Zoggel, die zelf in Schijndel woont. “Je komt toch uit dezelfde gemeente, dus dan is het wel gaaf om je kunst ook daar te kunnen tonen.”

Karma Gun
Van Hoof en Lammers wisten weinig te vertellen over het kunstwerk van Van Zoggel, de zogenaamde Karma Gun waarmee hij wereldwijd bekend werd. De kunstenaar, die woensdag verhinderd was, legt uit: “De loop van het pistool staat in de omgekeerde richting. Dat is voor mij karma. Alles wat je doet, krijg je terug. Goed én slecht.”
Zo’n Karma Gun misstaat niet op de schoorsteenmantel. Van Zoggel vervolgt: “Ik ben er wel een beetje bang voor dat hij gestolen wordt. Maar goed dat weet je nooit van tevoren. Ik ben benieuwd.” Lammers vult aan: “Hopelijk is men fatsoenlijk genoeg om ervan af te blijven. Het is zo hufterproof mogelijk gemaakt.”

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant