Documentaire 'A skate of mind' bij de Bizzi. Foto: Bas Ulehake.
Documentaire 'A skate of mind' bij de Bizzi. Foto: Bas Ulehake. Foto: Bas Ulehake

Documentairemakers en toeschouwers Beholders geïnspireerd

Algemeen 365 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Het documentaire festival Beholders is sinds afgelopen woensdag bezig in gemeente Meierijstad. Op twaalf locaties zijn er in totaal 69 voorstellingen van 31 documentaires. “Het is belangrijk dat dit internationale festival voor iedereen in Meierijstad op fietsafstand te bezoeken blijft.” 

Door: Cis van Pinxteren

Bestuurslid Ellen Kooijmans vond het nieuwe educatieve programma het hoogtepunt tot nog toe van Beholders. “Ik vind het héél tof dat scholen uit de omgeving meedoen en dat schoolkinderen allerlei verschillende documentaires bekijken. Vrijdag was ook het studentenprogramma om hen ook een kans te geven om het gesprek en de dialoog aan te gaan met makers. Ze stelden veel interessante vragen. Daar gaat het bij Beholders om en daar doe je het voor.” 

Magische Palestijnse reis
De documentaire ‘Sarura: the future is a unknown place’ van de Italiaanse regisseur Nicola Zambelli bracht zo’n interessante dialoog op gang na de vertoning. Zambelli was vorig jaar ook op Beholders en keerde graag terug. “Het was erg inspirerend om te discussiëren met kijkers over hoe ze de magische reis hebben doorlopen. De eerste films gemaakt door de Lumière broers, de grondleggers van de cinematografie, gaf kijkers een pure en eerlijke kijkervaring. Ik wil diezelfde dimensie ervaring geven aan mijn publiek om de karakters uit de documentaire dichterbij hen te krijgen.” Sarura vertelt het verhaal van de ‘Youth of Sumud”, een vreedzame Palestijnse jeugdige protestgroep die het land in de West Bank wat officieel tot de Palestijnen behoord terugwinnen en op die manier het oude rotsdorp Sarura opnieuw leven probeert te geven. De Israëlische nederzetting vlakbij verwoest echter meerdere malen het dorp en militairen provoceren door net aangeplante olijfbomen om te hakken of schapenherders lastig te vallen. Nadat Zambelli en zijn crew vertrokken uit Palestina is Sarura in 2021 in brand gestoken door Israël en is de situatie verslechterd. Zambelli maakte tien jaar geleden de documentaire ‘Tomorrows land’ over Sarura. In de nieuwe film zie je archiefmateriaal van de Palestijnse kinderen die inmiddels zijn opgegroeid en zelf vreedzaam protesteren. Dit verhaal maakte indruk op het aanwezige publiek, ze vroegen zich onder andere af hoe onveilig de situatie was om te filmen en of er ooit een einde zal komen aan dit lange conflict. Zambelli: “Zelfs in de meest catastrofale, gewelddadige situaties zoals die in Palestina zal er altijd hoop blijven bestaan. Als we samen blijven werken kunnen we vrede bewerkstelligen, oorlog en geweld zijn geen uitkomst. Deze film geeft de Palestijnse hoofdpersonen ook het gevoel dat ze niet alleen staan in hun strijd.” 

Kijkje achter de schermen
De dialoog geeft documentairemakers zoals Zambelli een indruk van de impact van hun films en ideeën voor nieuwe documentaires. Bovendien gaf het toeschouwers een kijkje achter de schermen. “De mooiste, meest dramatische momenten tijdens het maakproces gebeuren spontaan. Het drama van mijn hoofdpersoon, skater Candy Jacobs, was dat ze op de Olympische Spelen in Tokio positief testte op corona en daardoor tien dagen alleen in haar hotelkamer in quarantaine zat”, vertelt regisseur Ruud Lenssen van de documentaire ‘Candy: a skaters mind’. Lenssen vond de beelden die Candy in haar hotelkamer tijdens de quarantaine opnam de mooiste emotionele beelden van de documentaire. 

Op fietsafstand
Kooijmans durft niet te zeggen of Beholders volgend jaar tijdens het vijfjarige jubileum gaat uitpakken, daar is het festivalbestuur nog niet bezig mee na een ongelukkige voorbereiding van deze editie. Initiatiefnemer van Beholders Willem Wouters revalideert namelijk sinds mei van een val van een paard in Spanje. Hij kwam onder dat paard te liggen. “Hij werkt nog steeds hard op afstand maar hij kon helaas niet op het festival aanwezig zijn. Héél jammer voor hem en voor ons. Ik ben er trots op hoe het resterende team zijn afwezigheid opvangt.” Beholders is teruggegaan qua locaties naar 12 locaties waarvan er 6 buitenlocaties zijn, dat is organisatorisch makkelijker. Desalniettemin zoekt de organisatie nog naar nieuwe ongewone filmlocaties in Meierijstad om overal zichtbaar te blijven. “Het is belangrijk dat dit internationale festival voor iedereen in Meierijstad op fietsafstand te bezoeken blijft. De maker en zijn verhaal staan altijd centraal. In de toekomst kunnen we eventueel ook kiezen voor regionale documentaires als dat verhaal past bij Beholders.”

Een plekje zoeken bij een documentaire tijdens Beholders. Foto: Cis van Pinxteren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant