Afbeelding
Advertorial

Nostalgie: opeens was de tijd op allerlei apparaten te zien

Algemeen 2 keer gelezen

Ergens in de vorige eeuw begonnen de producenten ermee: de tijd aanduiden op apparaten. Waarom weet eigenlijk niemand. Het was handig, al had iedereen wel een horloge of een klok in de buurt. Het is wel eens grappig om terug te blikken op al die apparaten die we vroeger in huis hadden en tevens als klok fungeerden, en die intussen weer zijn verdwenen. 

De eerste Apple computers

In 1984, ironisch genoeg ook de titel van de roman van Geroge Orwell over een Big Brother-samenleving, verscheen de allereerste Apple Macintosh. Intussen zijn we via desktops, laptops, smartphones en tablets uitgekomen bij de Apple Watch, die naast allerlei dezelfde zaken vanzelfsprekend de tijd aangeeft. De zoekterm bandjes apple watch 7 leidt mensen die hun gadget persoonlijker willen maken naar 123watches.nl voor mooi vormgegeven polsbandjes.

De wekkerradio met de wonderlijk verspringende cijfers

Wakker worden met het nieuws, muziek of over koetjes en kalfjes babbelende DJ’s, we deden het decennialang met de wekkerradio. Dat was een stuk prettiger dan de alles doordringende rinkel van de wekker die zich op brute wijze een weg richting jouw dromenland boorde. De eerste wekkerradio’s hadden geen digitale display, maar cijfers op een soort plastic paneeltjes die door een wonderlijk mechanisme versprongen. Bij de oudste modellen hoorde je dat elke minuut gebeuren. 

Kijken op de videorecorder in plaats van op de West-Friese staartklok

Dat was nog eens wat, begin jaren ‘80: we kregen allemaal een videorecorder in huis! Ook hier stond de tijd op, en na verloop van tijd keek je niet meer op de antieke pendule of West-Friese staartklok, maar op de video hoe laat het was. Pure nostalgie, ook als je bedenkt dat je voor het kijken van een film de fiets naar de videotheek moest pakken. Later deed je dat met dvd’s voor de dvd-speler, waarop eveneens de tijd stond. 

De magnetron, de nemesis van Gordon Ramsay

‘Chef Mike’, noemt superchef/restaurantgoeroe Gordon Ramsay de magnetron steevast. Hij zal ongetwijfeld gescholden hebben toen de magnetron zijn intrede deed in de horecakeukens. Niet omdat daar ook zonder duidelijke reden de tijd op werd aangegeven, maar omdat koks voor het bereiden van lasagne en het ontdooien van de door de topkok eveneens vervloekte fresh frozen ingrediënten een beroep deden op hun collega Mike. 

Meer apparaten die je vergeten was

Werkt deze nostalgie aanstekelijk? Tip: in het Museum van de Twintigste Eeuw in de Noord-Hollandse havenstad Hoorn zijn nog veel meer gebruiksvoorwerpen te zien die je misschien allang was vergeten. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant