Na de Zero Waste Tour een bakje koffie in het RAADhuis.
Na de Zero Waste Tour een bakje koffie in het RAADhuis.

‘Zero Waste Tour Schijndel is een bron van inspiratie’

Algemeen duurzaamheid 616 keer gelezen

SCHIJNDEL | In de Week zonder Afval, vorige week georganiseerd door Milieu Centraal, worden de schijnwerpers gericht op bruikbare tips om je eigen afval te verminderen. Een prominente plaats wordt ingenomen voor het afval dat met onze dagelijkse boodschappen mee naar huis komt en daar z’n weg naar de kliko’s en PMD-zak moet vinden. Vanuit de gedachte ‘wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit’ is Zero Waste Nederland met de opzet van Zero Waste wandeltours begonnen. Dit jaar al in vijftig steden en dorpen. 

Ook in Schijndel liepen ze afgelopen zaterdag langs acht locaties in het centrum en op de markt, waar de klant z’n thee, nootjes en gedroogde fruit, kaas, brood, snoep, groente en fruit in meegebrachte bakjes, potjes, zakjes kon laten verpakken. Gids Maayke Boon van Ostade bezocht met haar deelnemers de plekken die zij zelf kent en fijn vindt en zo kregen de deelnemers de beste tips en inside information! 

Begin 2019 werd de eerste sticker ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ van Zero Waste Nederland, in Schijndel uitgereikt aan een winkel waar ze een enorm aanbod van heerlijke theeën hebben die je dus prima in je eigen potjes kunt laten verpakken. Inmiddels kent Schijndel negen locaties waar deze sticker op de winkelruit geplakt is. Het aantal winkeliers dat oog heeft voor onnodige verspilling van verpakkingen is dus groeiende. Omdat onbekend onbemind maakt, is het dus belangrijk om consumenten er vertrouwd mee te maken, aldus gids Maayke.

Het gezelschap dat uit Schijndel, Boxtel en Veghel kwam was enorm enthousiast en geïnspireerd door de mogelijkheden die er zijn. Met hun meegebrachte bakjes, lege jampotjes en zakjes konden ze meteen verpakkingsvrij boodschappen doen. Ze merkten op dat ze dit ook prima in hun eigen woonplaats kunnen doen en dat er door veel winkeliers positief op gereageerd wordt. 

De tour werd afgesloten aan de leestafel in de bieb. Onder het genot van een kopje koffie in meegebrachte hervulbare koffiekoppen en zelfgebakken brownies, werd er nog enthousiast nagepraat. Het was een inspirerende en gezellige ochtend in Schijndel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant