TipSchijndel, meedenken en meepraten over Schijndel.
TipSchijndel, meedenken en meepraten over Schijndel.

Burgerpanel wil meer vuilnisbakken tegen zwerfvuilprobleem

Algemeen Algemeen 141 keer gelezen

SCHIJNDEL | DeMooiSchijndelKrant is onlangs gestart met TipSchijndel. Een burgerpanel dat wordt gevraagd om mee te praten en mee te denken over actuele onderwerpen. Al ruim 200 mensen hebben zich er voor ingeschreven. Zij kregen enkele weken geleden de eerste vragenronde over vandalisme en zwerfvuilproblematiek. In deze uitgave geven we duiding bij de uitslag en delen we enkele reacties van onze anonieme burgerpanelleden. Er is voor gekozen om één grafiek te laten zien. De rest van de uitslag staat op www.tipschijndel.nl (zie ook de QR-code). Op die website kunnen nieuwe leden – of beter gezegd raadplegers – zich aanmelden. Binnenkort komt een nieuwe vragenronde in de mail.

Zwerfafval
Eén ding is zeker. We zien allemaal vrijwel dagelijks zwerfafval liggen. Dat laat de uitkomst van deze raadpleging zien. De overheid tracht er iets aan te doen. Het heeft statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes en in een later stadium volgt nog statiegeld op blik. Volgens onze raadgevers heeft de invoering van statiegeld op flesjes nog niet geleid tot vermindering er van in bermen en sloten. Vooral rond supermarkten en scholen, maar ook op de aanrijroutes naar scholen wordt veel zwerfafval gevonden.


TipSchijndel, meedenken en meepraten over Schijndel. 

Een echte oplossing heeft niemand voor handen. De een roept op tot een bewustwordingscampagne, de ander vindt dat het aan opvoeding van ouders ligt, maar de meeste bevraagden van deze enquête pleiten voor meer afvalbakken. Een grafiek laat zien dat de meesten ondervraagden vinden dat er te weinig bakken in de buurt zijn. 

Enkele reacties van raadgevers TipSchijndel:
-Er staat aan het begin van de secundaire Boschweg een ‘vangnet’, dit zou ook aan het eind van deze weg of bij de beweegbare driehoek herhaald kunnen worden.
-Er zijn in mijn buurt erg weinig openbare vuilnisbakken. Op zijn hoogst in de buurt van een hondenuitlaat, een prullenbak voor hondenpoep. Ik denk, in de vierkante kilometer, weet ik er maar een op te noemen die anders is dan voorgenoemde hondenpoepafvalbakken.
-Iets meer en vooral iets toegankelijker vuilnisbakken zou mogelijk helpen voor jongeren om het afval daarin te gooien. Als je het hun expliciet vraagt doen ze het altijd zonder morren, dus concludeer ik dat ze wel willen als het maar gemakkelijker zou zijn.
-Basis en voortgezet onderwijs mee inschakelen ter bewustwording en opruimdagen inplannen als educatieve bewustwording.
-Het is ook een maatschappelijk probleem dat met de opvoeding te maken heeft. Ouders denken dat de kinderen op school opgevoed worden.

Vandalisme
Ook over het onderwerp vandalisme stelden we een aantal vragen. Op de vraag of mensen vaak vandalisme ervaren, antwoordde het merendeel dat het er maandelijks mee te maken krijgt. Beter controleren en boetes uitdelen wordt gezien als de beste oplossing.

Enkele reacties:
-Het vandalisme is duidelijk toegenomen ten opzichte van andere jaren. Bushokjes worden beklad, vuilnisbakken bij het bushokje opgeblazen met vuurwerk. Verkeersborden worden bestickerd en/of meegenomen. Tijdens Carnaval en in het weekend komt wildplassen (in de voortuin en perkjes) steeds vaker voor.
- Maak kenbaar dat je controleert en dat er soms boete op staat zoals opruimen of op laten ruimen maar dan op kosten van de dader.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant