Afbeelding
Foto: Jimmy Vorstenbosch

Boodschappen doen zonder plastic, dat kan tijdens de Zero Waste Tour

Algemeen duurzaamheid 779 keer gelezen

SCHIJNDEL | Ken je dat? Je komt thuis van het boodschappen doen en voordat je je appeltjes, paprika en pasta allemaal hebt uitgepakt, zit je PMD-prullenbak al halfvol met plastic verpakkingsmateriaal. Veel mensen willen wel anders, maar hoe? Burgerbeweging Zero Waste Nederland laat zien dat het wél kan en neemt inwoners mee op pad. In dit kader organiseren ze Zero Waste Tours, op locaties in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Op zaterdag 5 maart is er zo’n tour gepland in Schijndel. Een primeur voor gemeente Meierijstad.

Tijdens deze Schijndelse editie nemen gidsen Mascha Bongenaar en Maayke Boon van Ostade je mee op pad op afvalvrije ontdekkingstocht. Mascha Bongenaar gaf eerder al succesvolle Zero Waste Tours in Uden en vindt het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. ‘Ik las over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en het water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’, aldus Bongenaar. 

Gids Maayke had een hele andere aanvliegroute. Ze zet zich al jaren in voor de bestrijding van zwerfafval. Velen zullen haar herkennen uit de krant, in actie met haar prikstok. Langzaamaan begon ze te beseffen dat wat ze van straat prikte, ze zelf ook in haar prullenbak thuis had zitten: “Ik zag in dat in principe álles wat we weggooien ooit ergens belandt, en dus ook zwerfafval kan worden. Ik besloot mijn eigen afval te onderzoeken en drastisch te minderen. Zo ontdekte ik fijne ondernemers waar ik met mijn eigen verpakkingen welkom was. En ik heb daar dan ook de raamsticker geplakt met daarop “Neem gerust je eigen verpakking mee”. Zo kan iedereen die plekken herkennen.”

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door psychologe Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten en zorgde haar organisatie ervoor dat op de ruiten van zo’n 7500 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker plakt: een eenvoudige en vriendelijke boodschap die klanten aanmoedigt vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen.

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘We zijn blij dat PvdA-GroenLinks Meierijstad zo enthousiast deze Zero Waste Tour mee organiseert. Er zijn in Schijndel heel wat winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,’ zegt Mascha Bongenaar. Tijdens de Zero Waste Tour in Schijndel delen Mascha en Maayke graag hun tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Schijndel. 

De Zero Waste Tour in Schijndel vindt plaats op zaterdag 5 maart van 10 tot 12 uur, in samenwerking met PvdA/GroenLinks Meierijstad. De verzamelplek is Verlengde Kloosterpad (achterzijde van het RAADhuis). Vergeet niet je eigen bakjes en zakjes mee te nemen. Er wordt rekening gehouden met de geldende corona-regels. Aanmelden kan via pvdagroenlinksmeierijstad@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant