Gerard van Zutphen voorzitter ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie).
Gerard van Zutphen voorzitter ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie). Foto: Bas Ulehake

Nieuwe stallenaanpak: ‘Je kunt maar een keer iets opruimen’

Human Interest Human Interest 652 keer gelezen

SCHIJNDEL | Een nieuw plan voor stallenaanpak is aangenomen als hamerstuk in de gemeenteraad, ‘Verbeteren van kwaliteit in het buitengebied’. Het driejarig durend project maakt deel uit van een regionaal plan met daarin tien pilotgebieden, Meierijstad werkt zelf aan twee pilotgebieden. 

Door: Cis van Pinxteren.

De twee pilotgebieden in Meierijstad zijn het gebied aan de weerszijden van de Ollandseweg en het Laar in Sint-Oedenrode. Jan Goijaarts, wethouder van onder meer Economie en Ruimtelijke ordening, heeft de portefeuille van de agrarische sector. “De gemeente doet pilots omdat we het met name belangrijk vinden dat vrijkomende stallen optimaal worden ingezet. Op het moment dat een agrariër uit vrije wil besloten heeft dat hij gaat stoppen dan praten we met degene over de herbestemming van dat gebied.” Bij andere invullingsmogelijkheden kun je denken aan initiatieven voor enkele woningen, natuur, cultuurhistorisch erfgoed (bijvoorbeeld beekdalen) of recreatie. Voor de procesbegeleiding van de initiatieven is 600.000 euro beschikbaar gesteld vanuit de gemeente. Goijaarts: “Het klinkt misschien alsof de gemeente alleen geïnteresseerd is in het slopen van stallen maar het biedt ook mogelijkheden voor agrariërs die niet stoppen maar willen uitbreiden of transformeren.” Het project zal besproken worden met bewoners in participatiebijeenkomsten en aan de hand daarvan wordt een conceptvisie geschreven. Initiatiefnemers zullen een zogenaamde ‘omgevingsdialoog’ voeren waarin ze aan buren en belanghebbenden hun plan uitleggen. Via een brief zijn inwoners uitgenodigd om de participatiebijeenkomsten in het voorjaar bij te wonen. Varkensboer Van Gils kijkt ernaar uit. “Ik ben vooral benieuwd wat de gemeente bedoelt met de herontwikkeling van de Ollandseweg.” 

Dommeldal 
Gerard van Gils houdt varkens en leghennen in meerdere stallen aan de Ollandseweg. “Waarschijnlijk gaan wij geen gebruik maken van de nieuwe stallenaanpak. Ik heb al een paar stallen verkocht en één op voorbehoud, daar komen woonhuizen te staan. Met de rest van m’n bedrijf ga ik gewoon door.” Zeven pilotgebieden zijn onderzocht binnen Meierijstad, Van Gils snapt niet dat de keuze is gevallen op de Ollandseweg. “Aan de Ollandseweg zitten bijna geen boeren. Een boer heeft speenbiggen liggen, één houdt melkkoeien en ik, verder zijn er geen boeren hier. Volgens mij geldt hetzelfde met de Laar, het wemelt er niet van de boeren.” De enige plausibele reden volgens hem is het vrijhouden van het Dommeldal. “Eén van m’n stallen ligt daar middenin. De gemeente wil die stal weg hebben zonder dat er iets anders voor terugkomt.” Volgens de wethouder zijn de mogelijkheden voor extensieve recreatie en natuur beslissend in de keuze voor de Ollandseweg als pilotgebied. Goijaarts: “We willen meer groen overhouden dan rood. De doorkijk aan groen in dat gebied moet niet belemmerd worden door woningen.”

Leegstaande stallen
Voorzitter van ZLTO Meierij, Gerard van Zutphen, is tevreden over de bestuurlijke afspraken die zijn gemaakt met de gemeente. “Wat het vakbeleid betreft is de pilot super. Ik vind wel dat we het plan breder moeten trekken over Meierijstad. Er komen nu goede opkoopregelingen aan maar daarmee ruim je niet de rommel van leegstaande stallen op.” Nieuwe initiatieven in het buitengebied juicht de ZLTO volgens hem toe, mits de bestaande agrarische sector daar geen last van ondervind. Meierijstad wil met het project eventuele drugsondermijning in buitengebieden preventief voorkomen. De verrommeling in het buitengebied bestaat deels uit leegstaande stallen en die vallen buiten de geldige opkoopregeling voor actieve stallen. “Dat zijn plekken waar verloedering of verpaupering dreigt en de bestuurlijke afspraken die daarover worden gemaakt lopen vaak ambtelijk vast. Innovatieve ideeën voor herbestemming worden omdat het onbekend is jammerlijk genoeg te vaak geparkeerd.” Van Zutphen roept daarom de gemeente en haar ambtenaren op om ruimhartiger met herbestemmingsplannen om te gaan. “Ik denk dat er best veel initiatieven zijn die mits de gemeente meedenkt weinig hoeven te kosten. Maar de ambtenarij moet breder kijken om zich aan de afspraken te houden. Ik zou het budget niet beperken voor initiatieven uit pilotgebieden.” Volgens Goijaarts worden de kennis en ervaringen van dit project later gebruikt voor andere gebieden.

Ruimte voor Ruimte
“Stel boerenkinderen willen later op de stalplek iets anders doen krijgen ze, vanwege de leegstaande stal, hoogstwaarschijnlijk geen vergunning. Je kunt maar één keer iets opruimen”, zegt Van Zutphen. De gedachte bij veel ondernemers volgens hem is dat een leegstaande stal geen wisselgeld meer betekent. De Ruimte voor Ruimte regeling (RvR) staat centraal in de stallenaanpak. “De voormalig eigenaar van de stallen krijgt de ruimte om in de 1000 vierkante meter aan gesloopte stallen een RvR-woning te bouwen. De woongrond kan een aardig centje opleveren voor de agrariër”, aldus Goijaarts.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant