Joris van de Ven is hier te zien tijdens het wandelen van het Pieterpad (Bron: Joris van de Ven).
Joris van de Ven is hier te zien tijdens het wandelen van het Pieterpad (Bron: Joris van de Ven). Foto:

Actie tegen ontbossing van het regenwoud

Human Interest Human Interest 290 keer gelezen

SCHIJNDEL | Joris van de Ven (25) voert samen met studiegenoot Roel Wouters actie, genaamd Walk for Wildlife, tijdens Serious Request tegen de kap van Zuid-Amerikaanse regenwouden. Ze zullen op 18 en 19 december 75 kilometer lopen van Naturalis Leiden naar het Glazen Huis in Amersfoort. “Ik vind wel dat mensen meer moeten beseffen dat zij niet meer waard zijn dan de natuur.”

Door: Cis van Pinxteren.

Dit jaar zet 3FM Serious Request zich in voor de regenwouden in Zuid-Amerika samen met het WWF. Het goede doel is op het lijf geschreven van de twee initiatiefnemers. De twee studeren Biologie aan de Universiteit Leiden. De actie is niet namens de universiteit. “Het leek me supergaaf om met een leuke actie geld op te halen. Roel was ook razend enthousiast”, vertelt Van de Ven. Hij liep eerder al het Pieterpad van 499 kilometer, dus 27 kilometer per dag heeft hij wel in de benen. 

Ontbossing
De grootschalige kap van regenwouden heeft volgens Van de Ven een enorme impact op zowel de natuur als de mens. Van de Ven: “In de Amazone alleen al is in het afgelopen jaar ruim 11.000 vierkante kilometer ontbost, een gebied dat gelijk staat aan ruim twee keer de oppervlakte van Noord-Brabant! Meer dan 75 procent van alle diersoorten op aarde leeft in het tropisch regenwoud en wordt door ontbossing met uitsterven bedreigd.”

Slangen
Zelf ging Van de Ven eerder vijf maanden naar een regenwoud in Costa Rica. “Ik deed daar vooral onderzoek naar de morfologie (uiterlijke vormen) van slangen. In ontboste gebieden trekken nu levensgevaarlijke slangen landbouwgronden op, dat zorgt voor een grotere kans op dodelijke slangenbeten.” De student biologie is een echte slangenman, daarom heeft hij als huisdier een koningspython. “Het mooie en het kwalijke aan slangen vind ik dat er een onterecht taboe op zit. Het zijn zo’n gave beesten en zonder hen storten hele ecosystemen in.”
Van de Ven hoopt op veel donaties: “Alle kleine beetjes helpen en zijn welkom. Dus Roel en ik drukken iedereen op het hart om te doneren op onze actie of andere acties van Serious Request. Het WWF zal de inkomsten verwacht ik besteden aan onder meer het terugplanten van bomen en verbinden van natuurgebieden. Ik vind wel dat mensen meer moeten beseffen dat zij niet meer waard zijn dan de natuur.” De ouders en broer van Joris waren meteen enthousiast, een deel van de verkochte fruitpakketten en mandarijnen van het fruitbedrijf Van de Ven Groenten en Fruit gaat naar de actie. Het streefbedrag van de actie is 750 euro. Je kan op deze en andere Serious Request acties online doneren tot en met 24 december.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant