Jack Elbers, Stan van Kampen en Lionel Saidjan in overleg.
Jack Elbers, Stan van Kampen en Lionel Saidjan in overleg. Foto: 2020 Jos van Nunen

Jongerenwerkers bezorgd over oud en nieuw

Human Interest Human Interest 278 keer gelezen

SCHIJNDEL | Het gebruik van alcohol en softdrugs onder kwetsbare jongeren is tijdens de coronapandemie toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat een deel van deze groep vanwege eenzaamheid, stress, angst, of uit recalcitrantie tegen de opgelegde maatregelen naar deze middelen grijpt. Jongerenwerkers uit Meierijstad Lionel Saidjan, Stan van Kampen en Jack Elbers hebben dagelijks te maken met deze problematiek. 

Door: Ties van Dooren.

Uit een landelijk onderzoek van Antenne Regiomonitor, waarbij verschillende jongerenwerkers zijn ondervraagd, blijkt dat groepen risicojongeren tussen de 16 en 28 jaar niet overal dezelfde drugs gebruiken. Lachgas wordt met name door risicojongeren uit de grote steden gebruikt. Dat gebeurt vooral op straat en in de auto. In de dorpen is 3-MMC juist populair. Het is het enige oppeppende middel dat in het afgelopen coronajaar een opmars maakte. Vanwege de gezondheidsrisico’s is 3-MMC (in de volksmond ook wel miauw miauw genoemd – red.) sinds eind oktober verboden. Van Kampen: “Lachgas wordt hier net zo goed gebruikt. Zowel met lachgas als met 3-MMC hebben we te maken.” Saidjan vult aan: “Lachgas wel minder. Het is overigens niet gek dat er nieuwe drugs zijn intrede doen. Dat gebeurt ieder jaar. Al denk ik dat er wel vaker gebruik van wordt gemaakt door de coronapandemie.”

Bovenlip
Bovendien kregen de jongerenwerkers te maken met nieuwe genotsmiddelen, zoals Snus. Bij een Snus zit de tabak in een tablet of theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht. Snus is in Nederland overigens illegaal, maar toch komen de jongerenwerkers het in Meierijstad veel tegen. Saidjan: “Zweden is het enige land binnen de Europese Unie waar het niet verboden is. Op dit moment worden er snusvarianten online gekocht door onze jeugd. Wij zijn het al een paar keer tegengekomen. Er wordt in zo’n geval meteen geschakeld met Novadic.”
De wereld waar Saidjan, Van Kampen en Elbers mee te maken hebben, is voor sommige onvoorstelbaar. Zelfs de ouders van de doelgroep hebben er waarschijnlijk niet altijd zicht op. “Kijk dit soort berichtjes gaan er bijvoorbeeld rond in Meierijstad.” Saidjan pakt zijn telefoon en laat een Snapchat-screenshot zien met daarop complete bestellijsten met drugs en vuurwerk. “Dit laten jongeren ons zien als ze niet weten wat ze ermee moeten. Dit zien we ook vaak. Berichtjes in Snapchatgroepen met de vraag om iemand snel ‘probleemloos’ veel geld wil verdienen. Kwetsbare jongeren zijn daar gevoelig voor en zo belanden ze in het criminele circuit.”

Vooral de verkoop van vuurwerk speelt nu een grote rol. Volgens Van Kampen is het geen goede zet geweest om al zo vroeg een vuurwerkverbod in te stellen. “Het is nu iedere avond ‘feest’. Er wordt continu vuurwerk afgestoken. Bovendien geef je mensen een reden om naar België te gaan en het daar te kopen.” Elbers hoopt op een rustige oud en nieuw: “Het wordt onvoorspelbaar. Er is veel zwaar illegaal vuurwerk in omloop. Laten we hopen dat er geen ernstige ongelukken gebeuren”, besluit hij.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant