Rina van den Akker maakt er een groot spektakel van in huis. Foto: Wiek van Lieshout.
Rina van den Akker maakt er een groot spektakel van in huis. Foto: Wiek van Lieshout. Foto: Wiek van Lieshout

Winter Wonderland: ‘Hier mogen de kinderen kijken met de handen’

Human Interest Human Interest 1.838 keer gelezen

SCHIJNDEL | Rina van den Akker heeft een uit de hand gelopen hobby: ze maakt al jaren een miniatuur Winter Wonderland voor de feestdagen. 

Door: Cis van Pinxteren

Rina verzamelt al twaalf jaar lang kersthuizen, winkels, poppetjes en andere miniaturen via rommelmarkten. “Na het overlijden van m’n dochter zocht ik iets en toen ben ik hier verslaafd aan geraakt. Hier zit anderhalve week werk in, het staat er sinds oktober. Ik begin altijd bij de bovenste rijen en werk zo naar beneden.” Bananendozen en tempex platen ondersteunen het sneeuwwitte minilandschap. In een speciaal gemaakte dierentuin staan allerlei verschillende dieren zoals ijsberen, eekhoorns en konijnen. De nepsneeuw, takken en stenen zorgen voor een warmere wintersfeer. “Hier mogen de kinderen kijken met de handen, als ze poppetjes willen verzetten maakt mij dat niets uit. Ze mogen alleen niet aan de dingen komen die draaien, anders gaan die kapot.” Haar twee kleindochters spelen graag in oma’s Winter Wonderland. Bewegende creaties die te zien zijn: onder meer botsauto’s, schaatsers, reuzenrad en enkele draaimolens. “De kinderen vinden het prachtig. Heel veel kinderen blijven drie kwartier tot een uur kijken en mooi frotten. Dat mag hier allemaal, het houdt ze creatief.”

Positief blijven 
Kerst gaat Rina vieren met haar zoon, moeder en kleinkinderen. Haar man en dochter zijn overleden. “Het geeft me wel plezier maar soms is het lastig om het alleen weer op te zetten. Elke negatieve kant heeft z’n positieve kant, je moet zelf altijd positief blijven hé. Ik leef hier het hele jaar naartoe.”
Rina’s zoon helpt samen met vrienden alle dozen mee te sjouwen naar beneden. Rina verwacht dat veel mensen net als vorig jaar een eenzame kerst zullen krijgen door de huidige coronasituatie.

Variatie
Dit jaar heeft ze een kerstboom met lagen vol miniaturen voor het raam staan. Eerst stond het Wonderland op die plek maar dat staat nu op een andere plek. “M’n hond wil graag uit het raam kijken op z’n zetel dus ja daar moet hij liggen. Als de hond het goed heeft, heb ik het ook goed.” Boven staan overige kerstspullen. Normaliter hangt de olifantenbeelden verzameling van haar man aan de muur. “Ze zijn nu even op safari, haha.” Met behulp van twee afstandsbedieningen worden de lichtkabels bedient, dat is een hele installatie.
De taxichauffeur vindt het een uitdaging om ieder jaar toch nét een andere variatie te maken op het Winter Wonderland. Rina ziet volgend jaar al wat ze gaat veranderen. “Ik ga de diepte in met de huizen en een vijfde verdieping maken.” Tot 9 januari valt het Wonderland te bewonderen. “Als ik thuis ben mag iedereen binnenkomen, neem een bak koffie en kijk gerust rond.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant