Afbeelding
Foto: Piet van Vorstenbosch

In Memoriam – Pietje Brus

Rouw Rouw 488 keer gelezen

Op zaterdag 4 december vond de afscheidsdienst van Piet Brus plaats. Hij overleed 25 november op 87-jarige leeftijd en was 73 jaar lid van S.V. Avanti ’31. Na afloop van de kerkdienst vormden leden en supporters van S.V. Avanti ’31 een erehaag voor hét clubicoon van hun vereniging.

Pietje was 13 jaar toen hij in 1948 bij Avanti als jeugdspeler begon. Een knieblessure betekende op 23 jarige leeftijd een einde van zijn voetbalcarrière. Vanaf 1955 was Pietje actief als jeugdleider. Kort nadat hij terugkeerde uit militaire dienstplicht koos Pietje definitief voor de verdere opleiding en ondersteuning van de Avanti jeugd, toentertijd nog een bescheiden afdeling, maar die met de groei van de Boschweg en de inzet van Pietje – Pietje verlaagde onder andere steeds de instroomleeftijd - uitgroeide tot een grote afdeling.

Bij al deze activiteiten werd Pietje gesteund door zijn geliefde vrouw Ria. Samen kregen ze 3 kinderen die alle drie bij S.V. Avanti ’31 gevoetbald hebben. Als opa bezocht Pietje ook zo veel als kon de voetbalwedstrijden van zijn vier kleinzoons daarbij de aandacht voor zijn kleindochter niet uit het oog verliezend. Met Ria aan zijn zij is Piet vanwege zijn vele verdiensten terecht vaak in het zonnetje gezet. Vanuit de NKS en KNVB ontving Piet de Zilveren en Gouden onderscheiding en ook ontving hij een Koninklijke Onderscheiding. Binnen Avanti kreeg hij de hoogst mogelijke onderscheiding; een gouden speld met diamant. Dat Pietje en Ria gewaardeerde leden waren binnen de vereniging bleek ook uit de erehaag van spelertjes uit de kleinste jeugd bij het 50-jarig huwelijk van Piet en Ria en uit het grote afscheid dat plaats vond toen Piet in 2005 na 50 jaar stopte als jeugdtrainer.

Pietje was ook op vele andere vlakken actief binnen Avanti: voorzitter jeugdcommissie, seniorenleider, hoofdleider en trainer van de minipupillen, toezichthouder, adviseur, redacteur van het clubblad, terreinmeester, lijnentrekker, bestuurslid, organisator van carnavalsmiddagen voor de pupillen en organisator van de bekende jaarlijkse uitstapjes voor de jeugd naar Wanroy.

Terugkijkend zullen de meeste (oud)leden Pietje vooral blijven herinneren als dé pupillentrainer. Het gezegde van vroeger dat men ‘niet bij Avanti, maar bij Pietje Brus speelde’, is dan ook veelzeggend. Dat was de status die Piet had en altijd zal blijven houden. Velen zullen ook zijn instructie ‘iedereen aan de goas en als ik fluit dan sprinten jullie weg’ nog herinneren. Als Piet ‘ja’ riep sprintte de meeste spelers weg waarbij Piet steevast antwoorde ‘Ik zei toch als ik fluit’. Iedereen bleef jaar in jaar uit in het geintje van Piet trappen en zal hier nog steeds met een glimlach aan terug denken.

Het laatste bezoek van Piet aan Avanti vond plaats bij het 90-jarig jubileum van Avanti dit jaar. In die lange geschiedenis van Avanti heeft Piet veel voor de club betekend, heel veel. Avanti zal haar clubicoon Pietje Brus gaan missen en in warme herinnering houden.

Namens alle leden, supporters en vrijwilligers willen we Ria en de kinderen heel veel sterkte wensen met het verlies van Piet.

Bestuur SV Avanti ‘31

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant