Ronnie van Kaathoven en Agnes Dissel zijn het boerenbruidspaar.
Ronnie van Kaathoven en Agnes Dissel zijn het boerenbruidspaar. Foto: Schorsbos

Schorsbos: hoe boeren de bruiloft vierden… vieren, want dat doen we nog steeds.

Carnaval carnaval 1.013 keer gelezen

SCHIJNDEL | De boerenbruiloft was zo rond 1900 dé gelegenheid om flink te feesten. Dit werd gevierd bij de bruid thuis. Na den ‘uursten koffie’ werd er geborreld, gevolgd met een wandeling in ‘t binnenveld. Daarna begon de maaltijd, met traditionele bruiloftsgerechten; goeie rundsoep met veel vlees, aardappelen en witte bonen onder elkaar en gekookte, koude ham. Dan rijst met krenten, worst en varkensribkes. Tot slot rijstebrij met een één centimeter dikke laag bruine suiker. Echte boerenkost op de Brabantse koffietafel. 

Als de bruid en de bruidegom na de bezegeling in de kerk naar huis gingen, kwam de dienstmeid naar buiten. Zij had op een strikje versierde borrelglaasjes brandewijn met suiker en een met blûmkes en een strikje omstrengelde sigaar. Het glas werd geleegd, terwijl de meid de sigaar aanstak. Met de bruidegom rokend aan de zijde van de bruid, volgde het bruidspaar de meid naar binnen. Carnaval is niet compleet zonder het gezellige feest waarbij het on-echtpaar aangenaam verrast wordt met muziek, zang, en geouwehoer. Wij hopen dan ook dit carnavalsjaar -het jaar van Prins Toon dun urste- de boerenbruiloft weer flink te kunnen vieren. 

Vorig jaar hebben Ronnie van Kaathoven en Agnes Dissel laten zien en horen ‘voor elkaar te willen gaan’. De verloving is inmiddels een feit, de foto’s zijn gemaakt, de getuigen gekozen. Omdat dit gevrij al enkele jaren gaande is, zal het een flink feest worden, geloof ons maar. De boerenbruiloft wordt al jaren georganiseerd door carnavalsclub De Mauwperen. De commissie wordt gevormd door Harrie van Herpen, Henriëtte van Engelen, Jeaninne van de Oetelaar en Ellen van Engelen. Voor vragen tips, ideeën voor de bruiloft kun je bij hen terecht. 

De komende weken leest u meer over het feest op carnavalsdinsdag 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant