Foto gemaakt van Jetty Eugster (links) met Manon van Dinther (rechts) in 't Vincentje.
Foto gemaakt van Jetty Eugster (links) met Manon van Dinther (rechts) in 't Vincentje. Foto: Wiek van Lieshout

‘Ieder mens telt’ bij nieuw armoedefonds Vincentiusvereniging

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 291 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Vincentiusvereniging kondigde afgelopen donderdag aan dat ze een armoedefonds hebben kunnen vormen genaamd ‘Ieder mens telt’. Het fonds is bestemd voor mensen uit Schijndel en Wijbosch. “We hopen dat er goed gebruik van wordt gemaakt door degenen die het hard nodig hebben”, vertelt ambassadeur van de beoordelingscommissie Jetty Eugster. 

Door: Cis van Pinxteren

’t Vincentje kreeg vorig jaar een legaat van een overleden sympathisant waar nu het fondsgeld uit bestaat. Eugster: “Degene gaf nadrukkelijk aan dat het geld voor ons bestemd is. Het geld is zeg maar gekregen om te geven.” De donateur gaf het geld met de hoofdgedachte dat ieder mens ongeacht armoede moet kunnen participeren in de samenleven en een extra hulplijn verdient zoals dit fonds. Het gaat om een substantieel bedrag van 4 ton.

Manon van Dinther, coördinator van Voedselhulp van Vincentius vertelt over de criteria voor steun uit het fonds. “Het belangrijkste criteria is dat gel direct ten goede moet komen aan de doelgroep van mensen in armoede. De privacy van hen moet in projecten wel gewaarborgd blijven. Als je niet zichtbaar maakt dat mensen in armoede leven dan kunnen ze meedoen zoals de rest zonder enige schaamte.”

Voelsprieten opzetten 
“Vergis je niet, armoede is een groot probleem in Nederland. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet naar verjaardagen omdat ze geen cadeautjes kunnen kopen. Schroom niet om je aan te melden”, benadrukt Eugster. De hoop bij de ex-burgermoeder is dat het fonds laagdrempelig genoeg blijkt om steun te bieden. Volgens Van Dinther veroorzaken het fonds en het armoedeplatform meer bewustwording. “Als we allemaal onze voelsprieten voor dit probleem opzetten en het leren te signaleren kunnen we nog meer mensen helpen. Het kan echt iedereen overkomen.”

Lang termijnfonds
Onlangs kwam door samenwerking van onder meer de Vincentiusvereniging een gemeentelijk armoedeplatform tot stand. Verschillende organisaties die tegen armoede hulp bieden kunnen elkaar via dit platform vinden. ‘Ieder mens telt’ staat daar los van, dat is een initiatief van de Vincentiusvereniging. Van Dinther: “We willen niet dat het fondsgeld naar één of twee organisaties gaat, het moet zoveel mogelijk projecten ondersteunen over een lange termijn.”

Aanvragen stuurt de secretaris van de vereniging, Ad van de Meerakker, naar Eugster en Van Dinther die de aanvraag toetsen en doorsturen naar de beoordelingscommissie van het fonds. “We hopen dat er goed gebruik van wordt gemaakt door degenen die het hard nodig hebben.” Van een KBO vereniging tot een school of Wijkraad, organisaties zullen waarschijnlijk de boventoon voeren in fondsaanvragen. “Ik zou zeggen dat je bijvoorbeeld binnen je sportclub moet kijken of het nodig is dat er extra hulp geboden word”, vertelt Jetty Eugster. Desalniettemin kunnen individuen kunnen evengoed een ontwikkeld idee aanvragen. “Met armoede loop je niet te koop. Hopelijk weten mensen ons dankzij het nieuws van dit fonds te vinden”, besluit ze.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant