Afbeelding
Foto: Wiek van Lieshout

Themamiddag armoede goede start voor platform over armoede

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 327 keer gelezen

SCHIJNDEL | In de podiumzaal van ’t Spectrum waren op donderdagmiddag 4 november zo’n tachtig vrijwilligers én professionals aanwezig om tijdens de themamiddag ‘het kind van de rekening’ zich te buigen over het thema armoede.

De middag werd geopend met een gedicht van stadsdichter Rick Terwindt waarna Frank van Geffen van de Vincentiusvereniging alle aanwezigen welkom heette. Hij gaf daarop snel het woord aan wethouder Menno Roozendaal die samen met kinderburgemeester Elin de Baaij de middag opende. Voor Elin was dit haar eerste officiële optreden. Zij gaf aan dat zij het belangrijk vindt dat alle kinderen de kans krijgen om mee te doen met sporten, schoolreisjes en verjaardagsfeestjes, maar dat kinderen zich vaak schamen voor armoede. Als afsluiting gaf de kinderburgemeester de aanwezigen nog mee dat ze hoopt dat er echt iets gebeurt zodat alle kinderen weer mee kunnen doen.

Als eerste spreker was Ellen Donkers, onderzoeker en adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) aan het woord. Tijdens haar presentatie liet zij zien dat één op de dertien kinderen te maken heeft met armoede. Op een van de kaarten in haar presentatie was ook te zien dat in Veghel en de Bloemenwijk in Schijndel de armoede het grootste is. Na Ellen Donkers was het de beurt aan Ellen Huilink, armoedebestrijder en adviseur PACT Kindcentra. Zij sprak de aanwezigen toe over de ontwikkeling van het netwerk tussen professionele en vrijwilligers organisaties.

Na de lezingen gingen de aanwezigen met elkaar aan de slag om te gaan kijken hoe een platform tot stand kan komen. Daarbij kwam vaak het belang van samenwerking naar boven bij de verschillende groepen. Daarnaast is het vaak van belang dat mensen een gezicht krijgen bij iedere organisatie, wat het leggen van contact eenvoudiger maakt.

Een van de aanwezigen was Kim van Zoggel van Stichting Geluksboontje. Deze stichting zet zich vrijwillig in, in Schijndel, om kinderen blij te maken met hoognodige zorg. Op materieel en immaterieel vlak. “Ik vond het heel mooi en hartverwarmend om te zien dat er zoveel mensen aanwezig waren. Het is toch een onderwerp dat de nodige aandacht verdiend en op deze manier gebeurde dat ook. Ik vind het starten van een platform een heel goed idee. Wij waren met Stichting Geluksboontje, zelf twee jaar geleden ook bij een soortgelijke middag in Den Bosch en hoopte toen al dat het ook ooit in Schijndel zou komen. Het hebben van een platform waarin professionals én vrijwilligers met elkaar verbonden zijn en elkaar daarmee versterken is top. Wellicht vindt signalering dan nog eerder en beter plaats en bereiken we zo meer gezinnen die rondom de armoedegrens leven”, aldus Kim.

Aan het einde van de middag stonden alle betrokken instanties, van onderwijs tot jeugdzorg en verschillende vrijwilligersorganisaties achter de oprichting van een platform ‘Armoede in Meierijstad’. Hoe dit vorm gaat krijgen zal de komende tijd verder uitgedacht worden. De middag werd daarna afgesloten met een gedicht van Rick Terwindt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant