Vlnr: Gerard Buenen (KEG), Jac van Houten (auteur van het boek), Gerda Baeyens (redactie boek) en Marius de Greef (illustraties boek).
Vlnr: Gerard Buenen (KEG), Jac van Houten (auteur van het boek), Gerda Baeyens (redactie boek) en Marius de Greef (illustraties boek). Foto: Jos van den Oetelaar

De Schijndelse filmgeschiedenis in boekvorm

Cultuur Kunst en cultuur 325 keer gelezen

SCHIJNDEL | Jac van Houten is al sinds 2000 voorzitter van Filmclub Schijndel en dacht dat het goed was de geschiedenis en al die filmavonden en projecten die ze gedaan hebben in al die jaren vast te leggen. In het boek worden alle, bijna 800, films vermeld die de Filmclub vanaf 1994 heeft vertoond in het City theater, Het Gasthuis, bij Open Doek in de openlucht en nu ook al een paar jaar in de podiumzaal van ´t Spectrum.

Jac legt uit wat de Schijndelse filmgeschiedenis zo interessant maak. “Omdat er al vanaf 1933 films worden vertoond in Schijndel en dat Schijndel in 1937 al een echte bioscoop, het City theater had. Schijndel had toen nog maar 9500 inwoners. Naast het vertonen van films door het City theater zelf heeft de KEG (Kulturele Evenementen Groep), Filmclub Schijndel en Doc´s in the City (nu Beholders) daar films vertoond. Als het City theater er niet was geweest zou er niet zo´n bloeiende filmcultuur zijn ontstaan in Schijndel. Je mag dit alles best uniek noemen”. De voorzitter van de filmclub kreeg het idee al voor de coronacrisis. “Het is versneld door de corona-periode. Het is prachtig om te lezen hoe vroeger zelfs de politiek zich bemoeide met de inhoud van de films”, aldus de schrijver.

Op woensdag 27 oktober werd het boek gepresenteerd aan Gerard Buenen die samen met de KEG de voorloper was van de Filmclub. De filmclub werd op 11 januari 1994 opgericht. Het boek in A4 formaat met harde kaft en 156 pagina´s en glossy uitvoering is tegen kostprijs te koop via de website www.schijndelfilm.nl. Het boek kost 15 euro voor leden en 17,50 euro niet-leden. De oplage is beperkt en ligt niet in de boekhandel. Het boek is in te zien op de filmclubavonden van de filmclub.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant