Documentaire Piet den Blanken bij Casa del Arte Wijbosch. Foto: Bart van Rooij.
Documentaire Piet den Blanken bij Casa del Arte Wijbosch. Foto: Bart van Rooij. Foto: Bart van Rooij

Fotojournalist Piet den Blanken brengt ‘de gewone man’ in beeld

Cultuur Human Interest Kunst en cultuur 178 keer gelezen

WIJBOSCH/SCHIJNDEL | Fotojournalist Piet den Blanken was weer even terug op zijn geboortegrond in Wijbosch voor het documentaire festival Beholders;. Hier werd ook de documentaire ‘Feitelijk, maar niet objectief’ vertoond over de fotograaf. 

Voor de 41 minuten durende documentaire begon nam de Blanken nog even snel een paar foto’s van het aanwezige publiek, om toe te voegen aan zijn rijke archief aan beeldmateriaal. Aan de hand van de video werden we als bezoekers meegenomen door zijn archief en naar hoe het voor Piet allemaal begon. In zijn beginperiode voor het Brabants Dagblad zag je hoe weinig tijd hij had om het perfecte plaatje te schieten dat in de krant geplaatst kon worden, maar er toch in slaagde om elke keer een foto af te leveren.

Na deze beginperiode ontwikkelde Den Blanken zich steeds meer tot de fotograaf die hij nu is. Hierbij is het duidelijk dat hij ‘de gewone man’ een gezicht geeft. Hierbij portretteerde hij voornamelijk politiek situaties en de mensen die daar mee te maken kregen. Tijdens het vele reizen ontstonden ook vriendschappen en blijft hij contact houden met vele geportretteerde personen. Nu hij sinds kort ook AOW heeft doet hij geen opdrachten meer, maar op 15 november stapt de fotograaf toch weer op het vliegtuig naar Midden-Amerika. Dan trekt hij er ook meteen vier maanden voor uit om op bezoek te gaan bij de kinderen van Ivania Brooks Torres, een vrouw die hij in 1997 leerde kennen in Managua, maar inmiddels is overleden.

Op beide dagen was de documentaire helemaal uitverkocht. “Het was heel leuk om allerlei mensen weer terug te zien waarbij ik bij in de klas heb gezeten”, vertelt Den Blanken. “Hierbij mistte ik nog wel een aantal mensen waarvan ik verwacht had dat ze nog wel zouden komen”, gaf Den Blanken aan. “Maar we gaan kijken of de documentaire nog een keer in Schijndel of Wijbosch vertoond kan worden, zodat die mensen ook de kans hebben om de documentaire te zien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant