Coördinator van Geld & Zo, Ingrid Schouwink (links), spreekt met anonieme deelnemer. Foto: FreekjeGroenemans-Fotografie
Coördinator van Geld & Zo, Ingrid Schouwink (links), spreekt met anonieme deelnemer. Foto: FreekjeGroenemans-Fotografie Foto: FreekjeGroenemans-Fotografie

Geld & Zo: ‘Laagdrempelig zonder oordeel’

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 362 keer gelezen

SCHIJNDEL| Via Geld & Zo kunnen mensen met vragen over geld vanaf eind 2018 terecht in ’t Spectrum bij Welzijn De Meierij. Het project van coöperatie Sociaal Werk Meierijstad blijkt zo’n succes dat de gemeente Meierijstad in 2022 in Veghel en Sint-Oedenrode tevens wil starten met Geld & Zo.

Door: Cis van Pinxteren

Geld & Zo is een gratis inloop waar vrijwilligers met verstand van geldzaken, zoals oud-medewerkers van banken, de helpende hand toereiken. Mensen worden ook geholpen door vrijwilligers die uit ervaring weten hoe het is om problemen te hebben met geld of formulieren. Het project moet voorkomen dat mensen in de geldproblemen komen. “Vrijwilligers willen mensen weer op het juiste spoor helpen zetten. Het is dankbaar werk”, vertelt sociaal werker Caroline Geenen.

Persoonlijke aandacht
De kracht van het project zit volgens Geenen in de laagdrempeligheid en persoonlijke aandacht die vrijwilligers geven. “Twee vrijwilligers helpen je met alle vragen over geld en andere dingen zoals hoe je aanvraagformulieren kan invullen. Bovendien zit er een ervaringsdeskundige naast die weet waar het over gaat, dankzij zijn aanwezigheid wordt de drempel misschien lager om te komen.” Problemen met digitalisering zoals het werken met DigiD komen net als onder meer zorgtoeslag, huurtoeslag en belastingtoeslag ook ter sprake. “Veel mensen hebben nog moeite met de gedigitaliseerde slag die de overheid heeft gemaakt de laatste jaren. Het kan moeilijk zijn om naar de gemeente te stappen, bij Geld & Zo bieden we laagdrempelige hulp aan zonder oordeel.” Als mensen verdere ondersteuning nodig hebben worden in Schijndel de budgetmaatjes van Welzijn De Meierij ingezet; vrijwilligers die mensen thuis regelmatig ondersteunen met het in orde maken van hun administratie. De budgetmaatjes maken onderdeel uit van Geld & Zo.

Sociaal Werk Meierijstad
Geld & Zo in Schijndel is tweemaal per week open. De spreekuren zijn op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 09.00 tot 11.30 uur. Vanwege corona is het nodig om telefonisch een afspraak te maken. Geenen: “De vraag is groot. Afspraken moeten we regelmatig een uur verzetten vanwege de drukte, mede daarom gaan we nu ervoor zorgen dat ze in Veghel en Sint-Oedenrode dichtbij in de buurt ook gebruik van kunnen maken.”

Gezamenlijk loket 
Het initiatief komt voort uit de samenwerkende instellingen voor sociaal werk in Meierijstad, waaronder Welzijn De Meierij, Ons Welzijn, Farent, Mee en Lumens. Vanaf 1 januari 2021 startte de gezamenlijke coöperatie Sociaal Werk Meierijstad. “Het project is gestart onder begeleiding van Welzijn De Meierij maar het is dus een gezamenlijk loket”, aldus de directeur Trix Cloosterman van Welzijn De Meierij. Geld & Zo in Schijndel is een samenwerkingsproject van professionele instellingen en lokale vrijwilligersorganisaties, waaronder de KBO en het Vincentje. De expertise van kennis delen de betrokken partijen en mensen kunnen via bijvoorbeeld ’t Vincentje doorverwezen worden naar Geld & Zo. In Sint-Oedenrode en Veghel sluiten initiatieven die daar lopen zich tevens aan en werken samen met het nieuwe loket.

Subsidie 
De gemeente zal de nieuwe loketten subsidiëren. Het project zal 9.450 euro kosten in de tweede helft van dit jaar en 33.840 in 2022. Waar de nieuwe inlooppunten fysiek komen is nog onbekend. Cloosterman: “Persoonlijk ben ik van mening dat een locatie waar andere activiteiten plaatsvinden het beste is. Zo wordt het voor mensen makkelijker om naar binnen te lopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant