Al een aantal jaren is de Heemkundekring bezig met een project om de geschiedenis van de lokale sportverenigingen in kaart te brengen.
Al een aantal jaren is de Heemkundekring bezig met een project om de geschiedenis van de lokale sportverenigingen in kaart te brengen.

Heemkundekring brengt historie Tennis Club Skinlo in kaart

Historie Historie Sport 389 keer gelezen

SCHIJNDEL | Al een aantal jaren is de Heemkundekring bezig met een project om de geschiedenis van de lokale sportverenigingen in kaart te brengen. Dit sluit aan bij de doelstelling om het waardevolle van onze gemeente vast te leggen voor het nageslacht.

De samenwerking die ontstaat richt zich op het onderzoek van de status van het huidige clubarchief en de aanpak om te realiseren dat er een compact document ontstaat, waarin alle belangrijke data in één oogopslag zichtbaar zijn. Reeds dertig verenigingen hebben die benadering inmiddels achter de rug, waarbij we kunnen zeggen dat het project een heel nuttig succes is. Momenteel is er nog een aantal verenigingen in behandeling en andere worden nog successievelijk benaderd.

Henk van Genuchten
De coördinatie van het project is in handen van Henk van den Dungen. Hij zegt hierover: “De eerste contacten met de tennisclub Skinlo stammen al uit de beginperiode en werden begeleid door collega Henk van Genuchten. Helaas overleed hij veel te vroeg en een vervanger was niet echt voorhanden. In 2019 werd het project opnieuw opgestart met een werkgroep die bestond uit: de voorzitter Anja Heikoop, oud voorzitter Bert de Kleijn en erelid Regien van der Heijden. Mede door hun hooggewaardeerde inzet kon het project, ondanks de verminderde activiteiten door Corona, tot een overzichtelijk en betrouwbaar geheel worden afgerond.
Skinlo is de grootste lokale sportvereniging met duizend leden, die zich bezighouden met alle vormen van tennis en waarbij gezellige sociale contacten als heel belangrijk worden gezien.”

1929
De eerste tennisbaan in Schijndel werd in 1929 aangelegd op initiatief van de heren Bolsius. De baan lag tegenover de ingang van de kaarsenfabriek. Er werd een clubje opgericht met de naam ‘Geel – Blauw’ naar de kleuren van Schijndel. De club was niet aangesloten bij de Tennisbond en er werd alleen recreatief getennist. In de oorlogsjaren werd de baan niet meer onderhouden en werd er nog slechts sporadisch gebruik van gemaakt.
In de jaren dertig werd er een tweede baan aangelegd, daar waar nu het Jansenpark is. Dit werd de thuisbaan van JeDeWe, een vereniging die gelieerd was aan de kousenfabriek van Jansen de Wit. Men deed mee aan de landelijke competitie en er werd op niveau getennist.

Fusie
In 1960 kwamen er twee tennisbanen in de Meester Michelsstraat. Die banen kon men huren van de gemeente. Door de grote interesse vertaalde zich dit in de lokale oprichting van tennisclub ‘T.V. Schijndel’ op 25 augustus 1960. Voorzitter werd Wim Tilanus. Officieel werd de vereniging opgericht op 1 februari 1961. Schijndel had nu dus twee tennisverenigingen die lid waren van de Nederlandse Tennisbond. Dat leidde tot een fusie op 14 maart 1966 onder de naam ‘T.C.Skinlo’ en er waren inmiddels 183 leden.
In 1971 wordt het nieuwe sportpark aan de Wilhelminalaan geopend met vier banen, een aantal dat werd verdubbeld in 1979. Aangezien de accommodatie toch te klein werd verhuisde men in 1983 naar de Smaldonken, alwaar een schitterende accommodatie nog steeds volop in gebruik is.

Ambitie
Gedurende de zestig jaren dat de club bestaat heeft men 13 voorzitters gehad, waarvan Anja Heikoop de laatste vijf jaren en als enige vrouw hoofd van dienst was. Voor de komende tijd zal Reinier Pompen in functie zijn. Het ledenbestand groeide inmiddels naar 998 leden in 2020.
De club telt 14 ereleden en 29 leden van verdienste. De club heeft vele speciale activiteiten te bieden en er is dus altijd genoeg te doen. Een vereniging met veel ambitie, die het verleden nu ook een plek heeft gegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant