Afbeelding

Stap in de wereld van ballet: gracieus en stijlvol

Cultuur Kunst en cultuur 806 keer gelezen

SCHIJNDEL | Daar is Elmira van Maris – Amirkhanova van overtuigd. De geboren Oezbeekse woont inmiddels alweer zeventien jaar in Schijndel. In al die jaren heeft ze zowel kinderen als volwassenen kennis laten maken met ballet. Hele generaties hebben de kneepjes geleerd van deze temperamentvolle dame met een eigen stijl van lesgeven.

We spreken Elmira in de foyer van het Spectrum, waar ze een paar meter verderop in de grote zaal al meerdere voorstellingen heeft gegeven. In februari komt een volgende productie op de planken: Aladdin. “Dat wordt ook weer geweldig, dankzij al die fijne vrijwilligers, enthousiaste leerlingen en Phoenix Cultuur die mij helpen. Ik ben ze allemaal dankbaar”, zegt Elmira blij. Toch parkeren we dat voor later, want we gaan het vooral over ballet hebben.

“Ik ben met klassieke muziek opgegroeid in de Sovjetunie. Ik kreeg pianoles en zat in een koor. Daarnaast sportte ik. Het was normaal. Iedereen deed dat, maar vanzelfsprekend was het niet. Een derde van mijn ouders’ salaris ging op aan mijn muziek- en danslessen. Zo belangrijk vonden ze het. Dansles kreeg ik vanaf mijn zesde. Wat later balletles van een strenge 72-jarige oud-ballerina. ‘Als je naar de dansacademie wil, moet je naar mij luisteren!’ zei ze altijd. Uiteindelijk heb ik de dansacademie afgemaakt”, laat Elmira weten. Nu brengt ze haar kennis namens Phoenix Cultuur over aan jong en oud. Net zo streng als haar oud-lerares? “Nee, maar wel gedisciplineerd. Ik verwacht van mijn leerlingen dezelfde toewijding en doorzettingsvermogen als ik heb. Soms vallen daarom leerlingen af, maar degene die blijven, blijven vaak voor langere tijd.” Elmira noemt enkele voorbeelden. Bijvoorbeeld van een zestienjarig meisje, dat ondanks drukke weken altijd haar rustmoment komt pakken tijdens het ballet-uur op vrijdagavond. “Ballet werkt heel ontspannend. Het is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest”, wijst de docente naar haar hoofd.

De balletlessen beginnen vanaf 1,5 jaar (!). “Die kleintjes zijn mijn schatjes. In het begin vinden ze het soms een beetje eng, maar al snel krijg ik knuffels en kusjes. De keer er op weten ze al niet meer wie ik ben haha, dat is zo grappig. Ik kan ze al heel veel leren. Het is goed voor ze om te bewegen.” Babyballet is tot 4 jaar. De kinderen krijgen dan drie kwartier per week les op woensdagmiddag. Vrijdag geeft Elmira vanaf 15.00 uur les. Ieder uur twee leeftijdscategorieën hoger tot en met achttien plus. “Ook voor moeders geef ik balletles. Vooral voor hen is het belangrijk, omdat ze een druk leven hebben. Die ontspanning…. zo belangrijk”, adviseert ze. Elmira is balletjuffrouw, maar ze houdt ook van andere stijlen. “Bij mijn voorstellingen betrek ik er heel veel invloeden bij. De muziek selecteer ik helemaal zelf. Klassieke muziek is prachtig en je kunt er veel gevoel in leggen. Wij praten met onze danspasjes. Kom het eens proberen. Ik wil voor iedereen iets betekenen.”

Bekijk hier het balletschema en meld je (kind) aan voor een gratis proefles! Wie weet vind je het leuk om mee te doen aan een grote voorstelling. Dan krijg je altijd een kans.

Dinsdag:
18.00-19.00 - Grandbarre les / conditie en techniek
20.00-21.00 - Klassieke dans, Volwassenen / mama’s ballet

Woensdag
10.00-10.45 babyballet / 1, 5 jaar tot 4 jaar

Vrijdag :
15.00-16.00 klassieke dans 4-6 jaar
16.00-17.00 klassieke dans 7- 9 jaar
17.00-18.00 klassieke dans 9- 12 jaar
18.00- 19.15 klassieke dans 12 jaar + / spitsen
19.15 -20.30 klassieke dans 14 jaar + / spitsen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant