Afbeelding
Wiek van Lieshout

RAADhuis: nieuwe Schijndelse parel

Recreatie en Toerisme Foto's Recreatie en toerisme 664 keer gelezen

SCHIJNDEL| Het RAADhuis van Schijndel is gisteren officieel geopend. Na gezang, speeches en een gezamenlijke toast begon het voormalige gemeentehuis aan zijn nieuwe functie als een bibliotheek, TIP (Toeristisch Informatie Punt), klant- en contactcentrum Burgerzaken en huwelijksruimte.

Door: Cis van Pinxteren

Leerlingen van basisschool De Regenboog zongen uit volle borst aan het bordes samen het Kinderen voor Kinderen liedje ‘Zij aan zij’. Nadat zij een luid applaus kregen spraken Coby van der Pas, wethouder van onder meer Toerisme en Leefbaarheid, en Menno Roozendaal, wethouder van onder meer Kunst en Cultuur. Van der Pas: “Een geweldig moment dat dit karakteristieke, historische en beeldbepalende gebouw na zestig jaar als gemeentehuis nu een herbestemming heeft. Een parel van de Schijndelse gemeenschap om trots op te zijn.”
Na een kort klokkengelui vervolgde Roozendaal. “De bibliotheek is de afgelopen drie jaar drie keer verhuist, wat mij betreft is dit de laatste keer. Mijn wens is dat dit gebouw een onuitputtelijke bron zal worden van samenwerking.” Het knippen van het lint gebeurde tevens door samenwerking, zeventien scharen openden tegelijkertijd het gebouw.

Wennen kunst én bieb
De bibliotheek opende al begin juli, voor hen verandert er weinig na de officiële opening. “Drie nieuwe stadswandelingen lopen vanaf vandaag maar voor de rest gaan we gewoon ons werk doen zoals hiervoor”, aldus vestigingsmanager Natasja de Groot.

PvdA raadslid Arie de Zwart vindt dat Schijndel trots mag zijn op het RAADhuis. “Langzamerhand is dit idee van de bibliotheek in het RAADhuis ontstaan. Een deel van het oude gemeentehuis gaan we gebruiken voor wonen, de PvdA maakte een impressie hiervan met hangende tuinen. Het wordt een machtig mooie groene toestand qua uitstraling.” Desalniettemin verwacht De Zwart dat mensen aan de bibliotheek en de aankomende woningen moeten wennen. “We zijn gewend dat de bibliotheek in één zaal zit, in deze bibliotheek kun je zwerven van zaal naar zaal en verrast worden door de mooie kunst. Je moet kunst laten zien, dat hoort niet verborgen te blijven in een gemeentelijk depot.”

Leidinggevende van het klant- en contactcentrum Burgerzaken, Karin Werts, uit zich tevreden over het RAADhuis. “Het gebouw straalt openheid, transparantie en verbinding uit. Mijn wens is dat medewerkers van ons met collega’s van de bibliotheek en kunst goed verbinden.” Werts doelt op een gezamenlijke dienstverlening aan de bezoeker, dat medewerkers elkaar helpen en niet los van elkaar opereren. “We zijn geen toevallig samenraapsel van organisaties in dit gebouw, we moeten uitstralen dat één plus één drie is. De locatie ligt bovendien perfect in het bruisende winkel- en dorpscentrum.”        

Ontoegankelijk 
De herbestemming van het RAADhuis kreeg naast aanbevelingen in het vroege stadium van een participatiegroep ook kritiek van Stichting Toegankelijkheid Meierijstad. Voorzitter Riens van Raaij weet dat in toegankelijkheid nog flinke stappen gemaakt moeten worden. “De lift werkt niet voor honderd procent. Zeker voor oudere mensen die graag lezen is het belangrijk dat ze normaal naar beneden kunnen.” Het blijkt niet het enige aandachtspunt, de bewegwijzering is nog steeds onvoldoende ondanks eerdere aanbevelingen.

“Invalidentoiletten moeten heel duidelijk aangegeven worden met koeienletters. Helaas zijn de openbare toiletten in Schijndel niet altijd openbaar en zeker niet in de avonduren. We sturen volgende week een offerte naar de gemeente over een invalidetoilet achter de Glazen Boerderij”, vertelt de Schijndelse coördinator van de stichting, Rien Rijken. Bovendien mist het gebouw een invalidenparkeerplaats waar gasten hun scootmobiel kunnen parkeren. Rijken: “We missen stoelen mét leuningen voor ouderen zodat ze makkelijker op kunnen staan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant