Sinterklaas wordt omringd door Roetveegpieten.
Sinterklaas wordt omringd door Roetveegpieten.

Compleet andere Sinterklaasintocht in Schijndel: ‘Alleen Sinterklaas blijft hetzelfde’

Algemeen 2.876 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Sinterklaasintocht in Schijndel ziet er dit jaar compleet anders uit dan voorgaande jaren. “Eigenlijk is alles veranderd. Schijndel krijgt een avondintocht, een attractiepark gerund door Sinterklaas en zijn Pieten en Zwarte Piet maakt plaats voor de Roetveegpiet”, vertellen Carlo van de Greef en Lambér Gevers van Stichting Sinterklaas Schijndel, het Schijndelse Sinterklaascomité. 

Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar Sinterklaas ’s avonds arriveert. Op zondag 14 november komt de Goedheiligman voor het eerst in de avond aan in Schijndel. “Het wordt echt een geweldige intocht. We zijn in Oirschot wezen kijken en hebben beelden van de avondintocht in Elburg bekeken. Ik werd helemaal gek, zo mooi. Voor elke Sinterklaasliefhebber is dat een lust voor het oog”, zegt Van de Greef. “Vooral de lampjes werken sfeer verhogend. Daar gaan wij ook mee aan de slag. Het mocht een lichtjesoptocht worden.”


Lambér Gevers en Carlo van de Greef geven tekst en uitleg over de compleet vernieuwde intocht.

Vanuit Dioscuren loopt Sinterklaas samen met zijn gevolg richting het Schijndelse centrum. Onderweg is er van alles te beleven. “Het is de bedoeling dat kinderen, ouders en opa’s en oma’s zich aansluiten bij de tocht. De kinderen brengen een lampion mee. Zo lopen we samen, als een zee van licht, naar het centrum. Op de Markt volgt een grote show. Zo ontvangen we Sinterklaas in stijl”, legt Gevers uit.

Roetveegpiet
De Zwarte Pieten verdwijnen definitief uit het Schijndelse straatbeeld. Een moeilijk besluit vertelt Van de Greef. “De neuzen van de comitéleden stonden alle kanten op. Dus het heeft wel even geduurd voordat we de knoop hadden doorgehakt. Ik vind het nog steeds moeilijk, maar heb begrip voor de keuze. We gaan het gewoon doen”, aldus Van de Greef. Gevers vult aan: “We kunnen niet anders. Vorig jaar dreigde Kick Out Zwarte Piet naar Schijndel te komen. Dat zou het hele kinderfeest verpesten. Daar wordt niemand gelukkig van. We volgen nu de landelijke lijn. Je moet ook met de tijd mee”, vindt hij.
In Schijndel zijn ze rijkelijk laat met de beslissing om Zwarte Piet in de ban te doen. Gevers vervolgt: “Dat geeft aan hoe gevoelig het hier ligt. Vorig jaar introduceerde we Grijze Piet, maar dat gaf niet het gewenste resultaat. Het verschil tussen zwart en grijs bleek minimaal.” En dus komt Sinterklaas dit jaar voor het eerst naar Schijndel met verschillende Roetveegpieten. Het Schijndelse Sinterklaascomité heeft er wel een verhaaltje omheen bedacht. “De Zwarte Pieten hebben corona gehad en zijn daarom iets bleker geworden. Je moet het wel kunnen uitleggen, al vinden de kinderen alles prima hoor”, vertelt Gevers. Binnen Stichting Sinterklaas Schijndel is één lid opgestapt nadat er was besloten om de Roetveegpiet te introduceren.

Attractiepark
Het Sinterklaasjournaal komt er dit jaar niet. Van de Greef: “Er wordt al zoveel veranderd dat we het journaal een jaartje achterwege laten. Dat wil niet zeggen dat het Sinterklaasjournaal nooit meer terugkeert.” Sterker nog, Gevers heeft al een plannetje in zijn hoofd voor volgende jaar. “Ik zou het liefste een film maken.”
Voor het Spectrum staat er op zaterdag en zondag van 10.30 uur tot 19.00 uur een heus attractiepark genaamd: Spectulaas het Sinterklaas attractiepark, uiteraard gerund door Sinterklaas en zijn Pieten. De daaraan gekoppelde voorstellingen, ook in het Spectrum, zijn op 20 en 21 november. “Er zijn zeven shows met Assepoetser in de hoofdrol die Sint helpt met een aantal vreselijk luie pieten. Kaartjes zijn vanaf zaterdag 16 oktober 07.30 uur te koop bij Plus Bertrams. Wees er snel bij, want de kaartverkoop gaat traditiegetrouw hard.” Voor de kermis hoeven geen kaartjes worden gekocht. “Iedereen is welkom. Voor sommige attracties vragen we een kleine vergoeding, maximaal één euro. De attracties zijn vooral gericht op de jongste jeugd”, besluit Van de Greef.

Voor meer informatie en openingstijden raadpleeg: www.sinterklaasinmeierijstad.nl.

Lambér Gevers en Carlo van de Greef geven tekst en uitleg over de compleet vernieuwde intocht.
Afbeelding
Afbeelding
Lambér Gevers en Carlo van de Greef.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant