Zo snel mogelijk de paal omhoog klimmen tijdens Paal & Pop in Wijbosch. Foto Bart van Rooij.
Zo snel mogelijk de paal omhoog klimmen tijdens Paal & Pop in Wijbosch. Foto Bart van Rooij. Bart van Rooij

Wijbosch Kampioenschap paalklimmen drukbezocht: ‘Het is een gekkenhuis’

Recreatie en Toerisme Evenement 292 keer gelezen

WIJBOSCH | Na het startsignaal klimmen twee fanatiekelingen in rap temp omhoog in de paal van zestien meter hoog. De eerste die boven is en de bel weet te luiden is de winnaar. Ondanks de regen hangt er al vroeg een feestelijke sfeer bij het Wijbosche Kampioenschap (WK) paalklimmen. Vrijdag klom de jeugd in de zestienmeter hoge palen, zaterdag is het aan de volwassenen. “Het is een écht Wijbosch dorpsfeest”, aldus Annemarie van der Wijst, organisatie.

De regen mag de pret niet drukken. Jong en oud staat met een drankje in de hand onder de tenten mee te swingen op de muziek van Esther van Heeswijk. Binnen de kortste keren waren alle 750 tickets vergeven. Het WK paalklimmen is niet alleen een activiteit, maar ook een dorpsfeest. Tot na middernacht mogen de bezoekers losgaan op verschillende live artiesten. “Het was vrijdagavond een gekkenhuis”, lacht Annemarie van der Wijst. “We hebben als organisatie gemerkt dat men toe was aan een feest.”

Kleine stappen
Zelf nam ze ook meerdere keren deel aan het paalklimmen, vier keer wist ze te winnen. Annemarie heeft nog een tip voor alle (toekomstige) deelnemers: “Zet kleine stappen. Door grote stappen te zetten ben je aan het zoeken met je voeten en verlies je een hoop tijd.”

Niemand afgehaakt
Op vrijdag konden kinderen van acht tot en met vijftien jaar deelnemen. Eline Klein en Björn Groenendaal wisten de beker te veroveren. Zaterdag klimt iedereen van zestien jaar en ouder. Als ervaringsdeskundige weet Annemarie dat door je adrenaline je toch niet naar beneden kijkt. “Tot nu toe heeft niemand afgehaakt.” Van de 750 mensen die het terrein op mogen, doen er zo’n vijftig mee. “Heel veel mensen vinden het uiteindelijk toch te spannend”, zegt Annemarie. Bij de inschrijftafel probeert de organisatie hier en daar iemand te overtuigen om zich op te geven. Als een schaap over de dam is, volgen er mee. Zo ook tijdens het inschrijven. Langzaam schrijven meer en meer mensen van allerlei leeftijden zich in. “Elke editie komen er steeds meer mensen van buiten Wijbosch.”

Voor alle leeftijden
Dat het voor alle leeftijden geschikt is, bewijst de 73-jarige Jan Jansen. Hij doet mee in de categorie 50-plus. “Ik heb bijna alle edities meegedaan, het is een leuke sport”, vertelt Jan. In het begin won hij nog wel eens. “De andere deelnemers zijn vaak een stuk jonger, ik ga kijken waar ik vanavond strand. Ik ga natuurlijk wel mijn best doen”, lacht hij voor de start. Zijn best doen bleek genoeg, want hij won in de categorie 50-plus. Ondanks dat de palen glad waren door de regen was het enorm spannend. Vera Dehue wist als snelste dame de bel te luiden. Bij de mannen won Rocco Voets het goud.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant