Eenzaamheid is een groot probleem.
Eenzaamheid is een groot probleem. africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Eenzaamheid, vaak een verborgen probleem

Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 196 keer gelezen

SCHIJNDEL | Je af en toe eenzaam voelen hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt, doordat het veroorzaakt wordt door psychische klachten. Dat kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen en isolement. Maar waardoor kan het ontstaan en hoe kun je ermee aan de slag?

Door: Caroline van der Linden

In gesprek met Willeke hoor je een kant van eenzaamheid, waar je misschien niet meteen aan denkt. Daarom heeft ze de moed verzameld haar verhaal te doen. In verband met privacy wordt alleen haar voornaam in dit artikel gebruikt. “Door traumatische ervaringen tijdens mijn kinderjaren, groeide ik op in een onveilige situatie. Ik trok me terug in mezelf en om geen pijn te voelen, leefde ik vanuit mijn hoofd. Dat maakt stik eenzaam! Ik liep vast en mijn wereldje werd steeds kleiner. Ik vond mezelf niets waard, ik voelde me schuldig en ik schaamde me kapot! Ik deed alsof alles goed met me ging, maar vanbinnen was ik stuk.”
“Om gezien te worden werd ik een kameleon, niemand zag hoe het werkelijk was. Ondanks de mensen om me heen voelde ik me erg eenzaam. Ik isoleerde mezelf en voelde me niet begrepen. Door het onverwerkte trauma kreeg ik ook steeds meer lichamelijke klachten. Inmiddels heb ik een traject van jaren met veel verschillende therapieën achter de rug. Van lichaamsgerichte therapie, omdat ik terug moest naar mijn gevoel, psychotherapie, kwakzalvers; alles heb ik gedaan om uit de eenzaamheid te komen. Tijdens één van deze therapieën heb ik mijn traumatische ervaringen herbeleefd, wat me een stap in de goede richting heeft geholpen. Inmiddels ben ik klachtenvrij en heb geleerd dat er een weg uit is! Van jarenlang eenzaam leven, sta ik nu midden in het leven!” Willeke heeft onder andere door de cursus ‘Maak Werk van Eigen Ervaring’ en haar huidige vrijwilligerswerk bij Stichting Door & Voor, nog meer zelfvertrouwen gekregen. Bij deze stichting, werken naast een aantal betaalde krachten, tevens vrijwilligers die zelf ervaren hebben wat vastlopen in je leven is, met onder andere eenzaamheid als gevolg. Ze kunnen door middel van herstelcursussen en vrijwilligerswerk, anderen ondersteunen en inspireren om het leven weer op te pakken. De kern hierbij is zelfregie, weer zelf de baas worden van je eigen leven. Door & Voor is er voor alle inwoners die vastgelopen zijn en willen werken aan hun psychische weerbaarheid. “Je leert er meer over jezelf, maar ook om je verhaal op een goede manier naar buiten te brengen. Of het nu een drugs of alcohol gerelateerd probleem is, een dwarslaesie of traumatische jeugdervaringen, het proces is voor vrijwel iedereen hetzelfde. De reden waarom ik mijn verhaal dan ook deel. Eenzaamheid speelt meer in onze maatschappij dan we realiseren. Velen schamen zich er immers voor en treden er daarom niet snel mee naar buiten.”
Van 30 september t/m 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In deze week voert de Coalitie Eenzaamheid samen met de Gemeente acties uit om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Welzijn de Meierij en Ons Welzijn zijn op de volgende data te vinden in Meierijstad om iets uit te delen aan voorbijgangers: 1 oktober 9.30 – 11.00 uur in Sint-Oedenrode, 5 oktober 10.30 – 12.30 uur in Veghel, 7 oktober 14.00 – 16.00 uur in Schijndel. Organiseer jij nou ook een activiteit in de week tegen de eenzaamheid? Welzijn de Meierij en Ons Welzijn delen dit graag met je mee op hun socials. Stuur hiervoor je input naar: n.zomer@welzijndemeierij.nl. Dan zorgen zij ervoor dat jouw activiteit gedeeld wordt op de socials van Omzien naar Elkaar.
Wil je naar aanleiding van dit artikel een stap zetten om verder te komen, dan kun je contact opnemen met Welzijn de Meierij en Ons Welzijn: Rooi: Nelleke Zomer, 06-14329432 of n.zomer@welzijndemeierij.nl, Veghel: Esther de Bie, 06-14342433 of esther.debie@ons-welzijn.nl, Schijndel: Maren Brakke, 06-83404938 of m.brakke@welzijndemeierij.nl. Wil je nog andere tips om meer mensen te ontmoeten, neem dan een kijkje op de facebookpagina van Omzien naar Elkaar: www.facebook.com/omziennaarelkaarmeierijstad. Meer informatie is te vinden op: www.ons-welzijn.nl, www.welzijndemeierij.nl en www.doorenvoor.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant